Двојното мнозинство во пракса значеше само – вето!

Што се однесува до идејата за „Бадентеровото мнозинство“ за избор на претседател, уште кога со Охридскиот договор се воведуваше тој принцип со кој се...

Пратениците ги спротивставуваат партиските интереси наспроти граѓанските

Сите моменти поврзани со кризата за личните документи, пред одржувањето на собраниската седница на која пратениците треба да одлучат за продолжување на важноста на...

Испраќањето француски копнени сили во Украина е вовед за армагедон

Пораките што доаѓаат и од едната и од другата страна упатуваат само на еден заклучок, дека какво било испраќање копнени сили во Украина ќе...

Почнува јавниот увид во избирачкиот список

Јавниот повик за проверка на податоците во избирачкиот список за избор на претседател на 24 април и за избор на пратеници во Собранието на...

Белки од турлитава-состојбата, собраниската кујна ќе подготви нешто прифатливо

Утре пред пратениците предлог-законот за продолжување на важноста на пасошите Искуствата на македонските граѓани во земјава со добивање на новите лични документи, а особено со...

Три народни поговорки и Законот за стратешки инвестиции

Инж. Дениз Мустафаоглу, еден од групата ЕКСПЕРТИ ШТО ЈАВНО се огласија во врска со Законот за стратешки инвестиции ПРВ ДЕЛ Кога дрвото е посадено накриво, тешко...

Држава под постојан притисок!

Клучното прашање е зошто само Македонија се доведува во ситуации едноставно да мора секоја поважна одлука да ја носи под притисок, постојано врз неа...

Арсовска ќе се кандидира во првата изборна единица, Нова алтернатива ќе настапи самостојно на...

Партијата Нова алтернатива (НА), чија лидерка од неодамна е градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска, ќе настапи самостојно на парламентарните избори. Арсовска, во интервју за...

„Техничкиот“ – со волеви поведенија надвор од мандатот, Уставот и законите

Очигледно преодниот премиер е свесен дека излегува надвор од своите законски ингеренции, но, од друга страна, тој ги користи секој момент и позицијата на...

Да се биде правна држава или да не се биде?

По реактивирањето во јавноста на хашките случаи, впечаток е дека засега се дефинираа две насоки на перцепција за пристап и нивен третман. Првата линија...