Нема ниту една фамилија Албанци чие потекло не е доселеничко

Ексклузивни сознанија од истражување за потеклото на албанското население во Скопје и околината Во сеопфатни длабоки двегодишни архивски и теренски истражувања низ населбите во Скопско...

Меѓународната јавност со силна осуда кон Бугарија

Во изминатиот период, многумина истакнати светски политичари, дипломати, историчари и аналитичари излегоа со недвосмислена и силна осуда на бугарската политика и уцените кон Македонија....

Русија помогнала во задушувањето на Илинденското востание!?

Русија прва го информира султанот дека во Македонија се подготвува востание и дека тоа востание треба да биде спречено пред да почне. Само неколку...

Во „Ре-медика“ изведена операција каква што досега не била направена во Македонија и пошироко

Ја изведовме операцијата со минимално инвазивен метод, операција преку дупчиња, т.е. направивме лапароскопска радикална цистектомија, лимфаденектомија, изолирање на тенкоцревната вијуга за деривација на урината...

Ново сонце на слободата за Македонците во Бугарија!

Или промена на Уставот и признавање на Mакедонците или надвор од Советот на Европа за Бугарија! За време на својот последен состанок посветен на човековите...

„Напиши нешто, барем со мали букви, не биди… тоа не личи на тебе“

Преспанскиот договор (ПД), склучен меѓу Атина и Скопје во 2018 година, иако замислен како конечно решение на „прашањето за името“, всушност означи целосно изумирање,...

Насилно прекината новогодишна прослава на Македонците во Леринско

Сè позачестените културни пројави на Македонците од егејскиот дел на Македонија очигледно почнаа да му пречат некому во Грција, при што кај нашиот јужен...

Македонскиот јазик во книга од 1802 година

Првиот печатен македонски текст е дел од „Речникот од четири јазика“ на свештеникот и учител Даниил Москополец, објавен во 1802 година во Венеција. Гане...

Неверојатни совпаѓања на случувањата со хонгконшкиот грип во Македонија од 1968 година

Во архивата на весникот има текстови за хонгконшкиот грип што во земјава пристигнал есента и зимата 1969 година, бидејќи, за разлика од денес, кога...

Ако тешко им оди обединувањето на Албанците, има кој да ја заврши работата!?

Парадоксот е во тоа што истата таа албанска дијаспора, без оглед што впумпуваше огромни средства секаде каде што живеат Албанци во регионот, од многуте...