Палачинките се знак дека Нордистан се врти кон Кина и Русија

Падна покрив врз глава на девојче во тоалет на училиште. Сосема нормално. Во цел свет паѓаат покриви на глави. Особено кај членки на ЕУ и НАТО. Таму покривите паѓаат со стил, на таванот се...

Зошто Македонија не доби свој „Мило Ѓукановиќ“?

Зошто не се случи „антибирократска револуција“ и во Македонија? В недела Црногорците одлучуваат дали ќе продолжи политичката кариера на Мило Ѓукановиќ, последниот лидер на просторите на поранешна Југославија чие владеење се одвива и пред...

Сѐ е исто, само Грујо е во Будимпешта

На ревносните проследувачи на информациите во Македонија им е добропознато дека од денот кога американскиот генерал Весли Кларк го посети Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците и откако разговараше со Артан Груби,...

Неуспешното бегство од долгата сенка на Тито

Може да ги забранувате бугарските клубови, истовремено преговарајќи за историјата и менувајќи ја во учебниците, може да се правите мутави дека со Грците ги закопавме проблемите и сега љубовта меѓу двете нации процвета, сѐ...

Игри на среќа се арам, но… (2)

Правилото „500 метри растојание“ може да стане „500 евра растојание“, како што направи лапсус еден познат функционер? Дали се отвора простор за корупциско влијание во одредување на „најкраткиот безбеден пат“? Игрите на среќа се арам...

Зимата заврши, но дали заврши и енергетската криза во Европа?

Благодарение на комбинацијата на креирањето политики, динамиката на пазарот, временските феномени и личната иницијатива, Европејците го избегнаа најлошото сценарио на енергетската криза Иако оваа зима имаше стандардно времетраење од три месеци, таа изгледаше како најдолго...

Комората оваа недела домаќин на најуспешните фирми во регионот

Автор: Бранко Азески, претседател на Стопанска комора Алуминиј – Мостар ,Тиквеш Кавадарци, Кактус Косово, Салвео Србија, Зорка Србија, Алкалоид Скопје, Нелт Србија, Фалмовит Босна и Хецеговина и др. Се очекува приватниот сектор на Балканот да упати...

„Авангардно“ и „Конзервативно“

Продолжувам каде што сопрев: некадарноста е капиларно навлезена насекаде. Во партиите (сеедно дали се „леви“ или „десни“ и дали се на власт или не), во образованието, во медиумите, во невладиниот сектор. Тешко им на...

Среќни Финци и несреќни Македонци

Дали и колку сме среќни? Како тригодишен просек (2020 - 2022), рангирани сме на 87-то место од 109 опфатени држави и малку сме „посреќни“ споредено со претходниот тригодишен просек (2019 - 2021) од 146...

Не е „семејна драма“, фемицид е!

Во трката за поголема читаност целосно се занемарува суштината на случаите на родово базирано насилство и гласот на жртвата се става во втор план, а многу често се прави и нејзина ревиктимизација Родово базираното насилство,...