Историја на иднината

Никако не можам да се ослободам од впечатокот дека и тоа е само уште една, однапред напишана ИСТОРИЈА НА СВЕТЛАТА ИДНИНА. Од впечатокот дека и во тоа, како и во сите револуции, има нешто...

Македонија никогаш не била подалеку од Унијата

Одбивањето на Европскиот совет, самитот на ЕУ во октомври 2019, да ги започне преговорите со Македонија и Албанија, не е воопшто случајно. Заднината на овој случај е сложена и бара подлабоки анализи. Ова е...

…Александар Македонски заедно со Христо Ботев ја бранеше Бугарија од Турците…

На понижувањето кон нас Македонците му нема крај, а сега најново е промената на личните документи со придавката „Северна“! Наводно, патните исправи што го содржат натписот „Република Македонија“ издадени до денот на започнувањето на...

A со Тито, што правиме со Тито?

Формално се реши прашањето чиј е Александар Македонски (Велики), не се знае чиј ќе биде Гоце Делчев сосе Даме Груев и Сандански. Ја нема химната „(Х)еј Словени“, иако официјално, документарно, написмено е напишано и...

Има ли Македонија колективен национален имунитет?

Со сигурност може да се претпостави дека зборот „имунитет“ ќе биде меѓу зборовите што ќе конкурираат во категоријата најупотребувани зборови во светот во 2021 година. Се разбира, терминот е пoврзан со пандемијата на коронавирусот...

„Минаха години“

И новиот бугарски владин хор ја пее истата стара антимакедонска песна во ритамот на познатиот бугарски староградски шлагер „Минаха години, без да те забравя аз, чакам те да дойдеш, чакам те със буйна страст“....

Черчил – британски лав и стратег на македонскиот геноцид (3)

Черчил барем бил искрен, за разлика од денешните политбирократи во ЕУ, отворено да го изложи и наслика ариевскиот супрематистички портрет на западната европска цивилизација на нејзините неколку моќни сили. Се разбира, секогаш со доминација...

Зошто одлуката на Твитер да наплати за пристап до податоци може да донесе казна...

Пред две недели, како гром од ведро небо, развојниот тим на Твитер објави дека платформата повеќе нема да обезбедува бесплатен пристап до нејзиниот програмски интерфејс за апликации за развивачи (АПИ) почнувајќи од 9 февруари....

„Ѓаволот“ повторно чука на македонските порти

Се прашувам: до кога мислат да нѐ заплашуваат и да манипулираат со стравот? Овој пат одат радикално: нѐ плашат со распад на државата. Дотаму стигнаа во својот очај. Без оглед на разликите, четирите добри...

Почетокот на зимата во Украина и судирот на источните и западните концепти

Откако веќе речиси станува јасно дека директна руска инвазија на Украина е сѐ помалку извесна, нешто на што укажавме пред неколку седмици, сега само по себе се наметнува прашањето што или како понатаму. Од...