НАТО без Америка

Организацијата на Северноатлантскиот договор, најуспешната воена алијанса во историјата, е посилна од кога било. Војната во Украина во февруари 2022 година ги направи кристално јасни постојаната цел и вредноста на НАТО, а организацијата донесе...

Нормализација, величање на ненормалното

„Мајстор на играта“, „политички велемајстор поголем од Киро Глигоров“, ред се редат лаври од левиот естаблишмент за Зоран Заев и неговата последна игра „Оставка? Мало сутра!“, која ја отвори најновата политичка криза во Македонија „Мајстор...

Осаменоста како епидемија

Современиот живот, особено по пандемијата на ковид-19, донесе една нова, многу застрашувачка појава кај луѓето – осаменоста! Она што е уште позагрижувачко е што осаменоста сѐ повеќе се регистрира кај младата популација. Во оваа...

Дејмоскратија, не демократија

Сите со нешто нè плашат, за да можат да ни продаваат и страв, но и „лекови против стравот“. Здрава исхрана, озонери, седативи, фармацевтски додатоци како превентива од болештини, политички опции што им гарантираат максимална...

Приказни од самоизолациjа

Ситуацијата не дозволува креативно опуштање Постои мит за осамениот уметник, односно дека подобро твориме во изолација. Но кога изолацијата е наметната, нужна и општа, не е едноставно. Како мајка, првенствено се грижам мојот дванаесетгодишен син Дино...

Бугарските клубови во Македонија – манифестација на великобугарската политика

Доколку судиме според името на она што се именува, тогаш сосема е јасно која е суштината на најавуваниот бугарски клуб „Цар Фердинанд“ во Богданци. Туше Влахов, внук на Димитар Влахов и бугарски историчар, вели...

Чаталење и џавкање

Но сега Русија кажа јасно и гласно што ќе се случува. Го стори тоа во своето обраќање претседателот Владимир Путин. За разлика од сенилната гротеска што на чудни избори го смени Доналд Трамп, кој...

Скапата цена на меѓуетничкиот соживот (Или кога Албанците ќе им се извинат на...

Записи во несоница Насловот на нашата денешна колумна, драг читателу, е тезисен и ќе се обидеме да разјасниме. Впрочем тоа е и табу-тема што се држи кај нас под тепих. А што се однесува, пак,...

ЖитарЖитар

Да, секако дека нацилибералната хистерија успеала да навлезе дури и меѓу спортските дисциплини, па нема да ме зачуди ако веќе утре ги обвинат Русите дека се расисти зашто во нивниот тим има премногу Руси....

Поклон на бугарската држава пред архитектите на холокаустот на македонските Евреи

Претседателот Румен Радев самиот се декларира како антифашист. Редно време е тој да ги посети Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и споменикот „Сила, слава и победа“ во Скопје, па конечно да...