Ако на кафкијансково време, орвеловскава реалност му подметне дрога во пијачката

Кога немам во себе зборови што треба да протечат од изворот на љубовта за да се влеат во срцето на читателот, вообичаено влегувам во суштината на постоењето, со боси нозе застанувам на дното од...

Драг мој и секогаш луд, Макс!

Надвор врне апсурд. Тоа е сосема логично. Надвор е Нордистан. Тука има војна од поодамна. Војна за сенешто. Не толку крвава, ама доволно идиотска за да знаеме однапред дека во неа, сами себе ќе...

Неуспехот на европската енергетска политика

Зголемените цени на енергијата се катастрофални за европската економија и за нејзините политичари. Но со оглед на тоа колку бесмислени беа европските енергетски политики, економската болка што тие ја предизвикаа не треба никого да...

И покрај сѐ, колку сме толку сме токму сме!

Денес кога ќе слушнеме некого како ја негира македонската самобитност, да се потсетиме на зборовите на Гане Тодоровски: „Но ние сме како што сте како што се. И покрај сѐ и покрај сѐ, колку...

Врската помеѓу умот и телото – важноста на психолошката поддршка на онколошките пациенти

Како психолог, нурнат во областа на онкологијата, значењето на психолошката состојба за време на лекувањето на карциномот е многу важна. Психологот има огромна улога во негувањето на врската тело - ум и во поддршката...

Тефтерчињата на Гордана

Ова го повторувам како расипана плоча веќе дваесет години. Иако никој не слуша, да се обидам повторно. Сега повод (а не причина) се изборот на новиот јавен обвинител за организиран криминал и селекцијата на...

Религиозната заднина на конфликтот околу Ерусалим

Суштината на целиот проблем е во тоа што за да можат Евреите навистина да го обноват Соломоновиот храм, треба да ги урнат џамијата „Ал акса“ и „Куполата на карпата“, што муслиманите никогаш нема да...

Тој не е наш или три приказни за хипокризијата во која живееме

Има повеќе поводи да се напише колумна со ваков наслов, за поделеноста на општеството на наши и на ваши. Таа се чувствува по сите линии, но најизразена е во сферата на политиката и нејзината...

Територијална состојба

Деновиве се говори и за одредени реформи во однос на изработка на нов модел на територијалната организација на локалната самоупрва. Се говори за намалување на бројот на општините заради поефикасно работење, подобра соработка со...

Генетска условеност на личните карактеристики и предиспозиција за ментална болест

Отсекогаш постоела претпазливост кога се склучувале бракови, па се следела онаа народната „ниту куче не се зема од непознати родители, а камоли човек, земи партнер од семејство со познато педигре“. Значи, искуството им покажало...