Македонија, земја на ниски цени?! Ама немојте, ве молам!

Читам, и се топам. Колку убаво го напишаа тоа германските статистичари, просто да не ти се бега од Македонија. Од земјата на најниските цени во Европа. Штета што во нивниот преглед не вклучија уште...

Луѓето на новото историско поглавје

Па, господа бирократи, почнете меѓусебно да комуницирате за да ја санирате штетата што секојдневно натежнува на и онака големата тежина што ја носи овој народ, барем малку олеснете ја и сфатете дека овој народ...

Заборавени

Сум пишувала многу на оваа тема - за културата на заборавот. Дури и не само за заборавени годишнини, јубилеи и спомен-домови, туку и за комплетно заборавени наши дејци уште во текот на животот, или...

Вештачка интелигенција на помош и во спортот

Иноваторите го движат светот напред, истото тоа се случува и во спортот, кој во целата своја историја не мирува и покажува дека има огромен простор за новитети, за промени, за измислување нешта за победа,...

Здрава, силна и брзорастечка македонска економија е најбрзиот пат до ЕУ

Засега, нема повратен одговор од парламентот и од извршната власт, дали и кога би се седнало на заедничка маса со стопанствениците за постигнување на толку неопходниот национален економски договор. Како и во досегашниот тридецениски...

Игра на детекции

Во овој момент за прашањата околу уставните измени, грубо скицирани, постојат три можни варијанти, односно ситуации што меѓусебно се исклучуваат една со друга. Се разбира, „креативците“ секогаш можат да најдат некакви врски да ги...

Кусогледи проекции за долгорочни последици

Се покажа дека кусогледото проектирање големи проекти и индустриската зона Жабени, која требаше да ги прероди Битола и регионот, беа со далекосежни последици, кои (ќе) ја чинат Битола повеќе милиони евра залудно фрлени буџетски...

Односот спрема македонскиот јазик е крвната слика на македонското општество

Начинот на кој јазикот се користи и третира во медиумите претставува еден вид дијахрониски пресек на состојбите во општеството на повеќе нивоа. Не само културното, интелектуалното, духовното или уметничкото ниво туку со внимателно слушање/читање...

Далековидоста на Св. Кирил и Методиј и кусогледоста на денешните политичари

За жал, одредени држави наши соседи, кои, патем, се и членки на ЕУ, како да застанале во тоа време, пред десетина века, во времето на моравскиот кнез Ростислав. Па, така, денес се оспоруваат универзалните...

Почеток на крајот на повеќедеценискиот спор меѓу МПЦ и СПЦ

Доколку внимателно се анализира соопштението на Светиот архијерејски собор на СПЦ, тоа е интересно од неколку аспекти. Најпрво, нашата црква се именува како Македонска православна црква-Охридска архиепископија, со што индиректно се признава дека МПЦ...