Жал ми е Брисел, шест години бевме трпеливи со Грција

Почитувани мои, проф. Гордана Силјановска ја испушти реф. „Северна“ бидејќи знае дека Преспанскиот договор е нелегален договор! Новата претседателка Гордана Силјановска, не кажувајќи го нелегитимното уставно име на државата со додавката Северна, туку само...

Македонскиот јазик „мјутнат“ и „кикнат“

Јазикот единствено може да се зачува само со правилно зборување и пишување, нема тука некоја филозофија. Во првите години од основното образование се поставуваат темелите, тука се поставува основата во однос на знаењата. Токму...

Да не му ги одбројуваме деновите, да трае уште најмалку три децении

Поучени од искуството од електроенергетската криза, добро е што во РЕК „Битола“ не се брза со предлозите за донесување некакви одлуки за затворање на капацитетите на јаглен. Напротив. Се вршат низа активности и за...

Ламбата на Ламбе

Дали со неговото лишување од слобода, ламбата на Ламбе сакаше да ги разгори или, пак, напротив, сакаше да ги осветли невистините и неправдите што многу долго ни се наметнуваат? Оние што го познаваат Ламбета...

А сега, време е за вистината

Гордоста, возвишеноста, стремежот, љубовта, просперитетот, одбраната на историските придобивки и нашиот статус... сето тоа е наше и не му припаѓа никому, освен нам! Да, нам, на сите што живееме во нашата Македонија: и Македонци...

Полека, бе луѓе, ова е Македонија!

Секоја политичка групација има своја идеологија, идеологија што се искажува со одредена симболика. Симболиката има суштествено значење затоа што употребува зборови или слики за конкретни концепти, луѓе, предмети или настани. Тука сосема природно повторно...

Атентаторите на Македонија

Врз Македонија и македонскиот народ изминaтиве години се извршени голем број атентати или обиди за ликвидација. Било да се работи за идентитетот, името, јазикот, историјата или за територијата, писменоста културата... Она што е впечатливо...

Задоцнето освестување

На крајот, сега кога ни стана јасно дека Грција бара стриктно и нефлексибилно да го читаме и применуваме договорот од Нивици, крајно време е и ние да се преиспитаме колку и Грција го прочитала...

Срамот што не е само мој, ама го носам како да е

Со Јана зборуваме за културата, за тоа што се случува на нашава сцена. И двете сакаме уметност. И одеднаш ми текнува дека таа беше (е) внука на Ристо Лозаноски, доајенот на современата македонска уметност....

Кому му се брза сега да го втурне Западен Балкан во ЕУ?

Се чини дека идејата на европските претставници е во оваа седмица да зашеметат (но не и да отепаат) две-три муви со еден удар. Односно да извршат „притисок со убедување“ Македонија да започне со процесот...