Искушенија и црковна надеж

МПЦ доби двајца нови владици, духовно растени во македонските манастири. Верниците и народот на нивните хиротонии извикуваа: „Достојни“. Токму тоа и се очекуваод нив, да бидат достојни чувари на Христовата вера и на црковното...

Бомбата за Фон дер Лејен

За среќа, дојавата за активирање експлозивна направа пред зградата на Владата во текот на посетата на Фон дер Лејен, која би можела да се протолкува и како обид за нанесување шлаг на невешто сервираната...

Терање правда преку Фејсбук и Твитер!

Во целата оваа новооткриена ситуација, по објавувањето на снимките поврзани со аферата „Рекет“, од страна на италијански медиум, со секој изминат ден на нереагирање на надлежните институции со оправданието за годишен одмор, јавноста е...

Легенда за Финецот и Македонецот

Цела држава клекнала на колена, ги прелепува регистарските таблички. Се разбира, во слободно време, додека не чека на ред за сликање или за издавање нови лични документи. И еве го, кај и да е,...

И сега што, ќе се предаваме или ќе бегаме (од настава)?

Во ситуацијава, оправдани се реакциите и про и контра. Од една страна, оправдан е стравот кај родителите што не ни помислуваат да ги пуштат децата на училиште во услови кога има над 1.000 новозаразени...

Проѕирно сценарио на ЕУ: добриот и лошиот полицаец

Тоа е она сценарио (или е остварување вистинска ролја) во кое за да се изјасни главниот лик или да постапи онака како што е предвидено, прво е заплашуван од лошиот полицаец, за потоа добриот...

Бомбардирање на Македонија

Сепак, најстрашно и најтрагично од сѐ е кога за одредени геополитички цели и интереси се игнорира и се гази меѓународното право, кое е всушност воспоставено да важи за сите земји еднакво. Кога меѓународното право,...

Сто пораки и исто толку парадокси

Во македонскиот речник поимот „парадокс“ се толкува како нешто неверојатно, неочекувано, нешто наспроти здравиот разум, нешто бесмислено. И кога постојано ви се повторуваат вакви ситуации, кога парадоксот станува реалност, невозможното - можно, незамисливото -...

Харвард, ќе те присилат да се вратиш на прва програма

Македонија да остане на своите принципи поставени во Резолуцијата на македонското собрание, изгласана во јули годинава, и да се повикува на принципите на меѓународното право. Држењето до своите принципи е решението за сите непринципиелни...

Обелиск на отруените со арсен во Липковско

Во право се историчарите кога велат дека спомен-кулата во Слупчане е споменик на поделба бидејќи, како што објаснија, за да се подигне споменик на обединување, за каков што го претставуваат од ДУИ, прво треба...