Преодна држава

Викендов Македонија треба да ја добие третата преодна влада, која во следните сто дена има задача да ја обезбеди сета логистика потребна за одржување фер и демократски избори, практика воспоставена во 2016 година, практика...

Големи и мали

Главната улога треба да ја одиграат големите (возрасните), кои наместо да говорат за големи албански држави, треба да почнат да зборуваат како да им го подобрат животот на сите граѓани, без оглед на нивната...

Македонско овошје

Многу јасно е кон што тежнее албанската заедница во Македонија и веќе работи на остварување на вековната идеја за обединување на сите Албанци во една држава, Македонците веќе го изгубија приматот во својата матична...

Едно те исто? Не ќе да е!

Очигледно дека првите луѓе на државата ќе имаат тешка задача да ѝ објаснат на јавноста како е можно криминалците да имаат толкава сила за да постават камери и софистицирани надзорни системи за контрола и...

Патиштата на „Бехтел и Енка“ што водат кон Европа

Во интерес на јавноста би било најдобро кога сите овие дилеми би се разјасниле комплетно. Па, во прашање е извршување јавна власт и, според тоа, таа бара законитост и одговорности во сите сегменти од...

Стануваме ли живи ѓаволи

Европа, за која толку пекаат нашите политичари, навистина дојде и кај нас, со започнувањето на скрининг-процесот. Многу добро! Барем ако се суди според европските цени со кои секојдневно се соочуваме. Еве, на пример, храната...

Тајната на сите тајни

Би сакал да грешам, но мислам дека на најодговорните како да не им е многу грижа што и како да преземат за решавање на овој горлив проблем. Очигледно, градските татковци и мајки имаат многу...

Домаќине, добри гости ти дојдоа

И ситнежот да се опфати! „Сеопфатен пристап“, почнувајќи од „портирот на врата“, побара министерот Османи. Веројатно на овој начин тој ќе успее да прикаже и поголема бројка на „успешно реализирани акции во борба против...

ЕУ бара европски вредности, но им намигнува на балканските методи

Ако пред гласањето во македонското собрание за имплементација на Преспанскиот договор во Уставот, по неуспешниот референдум за негово прифаќање, тогашниот еврокомесар за проширување Јоханес Хан „предвиде“ дека парламентарната процедура ќе помине, „ако не со...

Проѕирно сценарио на ЕУ: добриот и лошиот полицаец

Тоа е она сценарио (или е остварување вистинска ролја) во кое за да се изјасни главниот лик или да постапи онака како што е предвидено, прво е заплашуван од лошиот полицаец, за потоа добриот...