Разликата меѓу мултиетничка заедница и мултиетничка држава

Добро е што привлекувате внимание на ваквото однесување (незнаење) на нашите политичари, кое е сè поприсутно не само кај нив туку и кај многу други јавни личности во нивните настапи, па дури и кај...

Студентски денови, работна акција и средба со Љуба Тадиќ во Македонија

Спомените од пред шеесетина години, од работните акции на изградбата на делницата од автопатот Братство и единство во Македонија (денес познат како дел од европскиот пат Е-75), за докторот и академик Рајко Игиќ, човек...

Реагирам – научнички и патриотски реагирам!

Со тотално отсуство на лично чувствување на каков и да е облик на омраза кон бугарските научници и кон другите припадници на бугарската етничка заедница, но со присуство на морално легитимен револт, како и...

КОМЕНТАРИ ОД ЧИТАТЕЛИ

Галина Димитрова: Од децата ли да почнеме да кратиме? Децата и нивното образование се наш прв приоритет. Двомесечен зимски распуст или онлајн настава за училиштата да заштедат струја, бара Полошкиот Регион Киро Крстески: Распишете оглас за пратеници...

ВЕБ-КОМЕНТАРИ

Нема политичка независност без енергетска независност Марјан Мане Спасовски - Колку што украдоа бандитиве, можеше да изградиме капацитети за на пола Европа да ѝ продаваме струја. Западната воена помош е клучна за Украина и мора да...

ВЕБ-КОМЕНТАРИ

Има недостиг од наставници, велат не постои невработен математичар, но една од најстарите науки не привлекува студенти Благоја Петрушев: И да има невработен математичар или кој било, нема да го вработат додека не се зачлени во...

КОМЕНТАРИ ОД ЧИТАТЕЛИ

Марјан Јаневски - коментари на текстот: Бугарско знаме на споменикот на Гоце Делчев во Скопје во новата провокација на бугарски активисти - Денешнава стварност многу потсетува на крајот од 19 и почетокот на 20 век....

КОМЕНТАРИ ОД ЧИТАТЕЛИ

Стојне Тодоровска - коментар на текстот „Како граѓаните да заштедат и да се соочат со високите цени на производите и услугите?“ - Така е. Од леб ќе се откажат, месо и преработки од месо - секако,...

Националисти, шовинисти, патриоти и космополити

Пред околу два месеца пишував за разликата меѓу државотворните проекти на Македонците и на Албанците, вистини и заблуди за државотворниот проект Република Македонија. Слоганот на еминентниот албански интелектуалец Васо Паша, „Единствена религија на Албанците...

КОМЕНТАРИ ОД ЧИТАТЕЛИ

Европејците ги користат предностите на бесплатниот јавен превоз Зоран Ташковски: Не е бесплатен превозот, туку правилно се искористени парите на граѓаните. Немаше кворум за расправа за пожарот во тетовската модуларна болница и за автобуската несреќа на...