Како се уништува македонскиот образовен кадар

Сакајќи да ви елаборирам еден случај што во последно време ми остави силен и голем впечаток на неправда, злоупотреба, самоволие и игнорирање на законот, како и злоупотреба на институциите, не можам да продолжам да...

Комшии Албанци, добро е да живееме со почит и со вистината

Албанија, како држава, е создадена два века пред новата ера, на планината Кавказ и брегот на Касписко Море во Азија. Таа била држава во пошироката област Ширван, денес поделена во државите Азербејџан и Дагестан....

Јане Сандански: Сите жители на Македонија се чисти Македонци

Повеќе извори посочуваат дека левицата на ВМРО предводена од Јане Сандански ја негувала македонска национална свест.  Елефтериос Ставридис во својота книга „Зад кулисите на КПГ“, истканува дека - Сандански, по потекло од Пиринска Македонија, им припаѓаше...

Како настанала песната „Царот Неготински“

Хусеин-пеливан (Хусеин-капетан) од село Тимјаник бил најпознатиот разбојник во Тиквешијата и поради своите злосторства бил затворен во Солун. Но, во 1899 год. бил помилуван и се вратил во тиквешкиот регион, каде продолжил да им...

Филип Македонски не е Хелен, ниту е близок со Хелените

Неколку историски извори посочуваат дека Античките Македонци не биле Хелени. Меѓу нив се хеленскиот државник Демостен и хеленскиот биограф Плутарх. Демостен во својот трет говор против македонскиот крал Филип Втори вели: „Филип... не само што...

Тројанскиот коњ Северна Македонија

Во времето на донесување уставни измени почна агресивна, како никогаш досега, негаторска кампања од страна на официјални претставници на Бугарија. На прво место треба да се спомене Каракачанов, вицепремиер и министер за одбрана на...

Имаше ли „терористичко загрозување“ на уставниот поредок на Република Македонија

Пред повеќе од една година, поточно на 28 ноември 2017 година, јас, па и најголемиот дел од јавноста, ја доживеавме како шок веста дека повеќе од 30 лица-учесници во движењето „За заедничка Македонија“ беа...

Дали „илинденска Македонија“ беше измама за ерга омнес? (1)

Старо правило е дека во секој хаос има и строго контролиран ред, кој води кон целта што треба да се постигне. Иако и Шекеринска ни порача дека ерга омнес, подарен на Грција со „илинденска“,...

Шкретите не се Албанци

Со лажираните пописни информации се лажира и историјата Васил Кнчев (1862 – 1904), бугарски етнограф, егзархиски инспектор и голем приврзаник на великобугаризмот, населението во Горна Река, западна Македонија, наречено од Албанците како „Шкрети“, го регистрирал...

Каде го наоѓа Владата овластувањето за склучување меѓународен договор за промена на името

Повод за овој текст е најавеното склучување меѓународен (билатерален) договор меѓу Република Македонија и Република Грција, за ново име на Република Македонија, со привремена рамка за имплементација на евентуалното идно решение за името. Притоа,...