Шкретите не се Албанци

Со лажираните пописни информации се лажира и историјата Васил Кнчев (1862 – 1904), бугарски етнограф, егзархиски инспектор и голем приврзаник на великобугаризмот, населението во Горна Река, западна Македонија, наречено од Албанците како „Шкрети“, го регистрирал...

Отворено писмо до премиерот Зоран Заев

Премиере, Македонскиот манифест ви соопштува дека со договорот со Ципрас да нѐ преименувате во Северна Македонија се промовирате во најголем злосторник што воопшто го познава историјата на македонскиот народ, која, ако не ви е...

Речани – последната битка за слободна Македонија

Поради неуспехот од преземените воени акции за уништување на партизанскиот одред „Димитар Влахов“ во 1942-1943 година, бугарската војска и полиција, во целосна немоќ и разјарени поради неуспехот од нивните акции, речиси сите партизани на...

Македонскиот јазик и неговите корени

Каков е македонскиот јазик и кое е неговото потекло? Власта и, за жал, многумина неупатени интелектуалци одговараат едноставно: јужнословенски јазик и ништо друго. Меѓутоа, во науката тој се определува и како балкански јазик (во...

Кој ја брише македонската нација?

Попис за отпис Неделата беше еден од најтажните денови во мојот живот. Ми се потврди тажната вистина дека се брише македонската нација и сѐ што е македонско. Тој ден ме посети овластениот попишувач, млад образован...

Зошто не може да се спори македонскиот народ?

Општествено-политичките и историските предуслови, а во одредени околности и геостратегиските, влијаеле некои нации да се раѓаат порано, а некои подоцна. Непобитен факт е дека македонската нација (народ) е меѓу поновите, но тоа никому не...

Основачите на ВМРО-ДПМНЕ го поддржуваат референдумот

Ние, потписниците на ова писмо, кои имавме среќа да учествуваме во поставувањето на темелите на нашата независна држава, следејќи ја политичката состојба во земјата спроти народното изјаснување на референдумот за зачленување на Македонија во...

За приоритетите на Русија во Украина

Во последните денови прочитав огромен број изјави на лидерите на сите гранки на власта во Република Северна Македонија со оцени на дејствата на Руската Федерација. Во голем број искази претставници на јавноста и медиумите...

Реагирам – научнички и патриотски реагирам!

Со тотално отсуство на лично чувствување на каков и да е облик на омраза кон бугарските научници и кон другите припадници на бугарската етничка заедница, но со присуство на морално легитимен револт, како и...

Нови сознанија за Михајло Пупин

(Која е поврзаноста на овој голем научник со Охрид и Македонија?) Професорот Павле Митрески од Охрид е долгогодишен истражувач на големиот научник од светски глас Михајло Пупин-Идворски. Иако досега има објавено три книги, во кои...