Господа академици разбудете се!

Своевремено пред дваесетина години во дневниот печат беше промовирана една карикатура на која беше картата на Македонија (тогаш сѐ уште беше Македонија) и беше опкружена со четири волци како синоним на состојбата во која...

Херодот меѓу Македонците

(Во чест на д-р Христо Андонов Полјански) Еве, ја отворам небесната порта, невидлива за вас долу. Пливам низ синевината просторна, а таму се моите сакани девојки, жени влезени во моите книги за војните, воините, за љубовите, за новите...

Ја егзекутираа театарска Европа во Преспа?

Писмо од градоначалникот на општината Ресен: Изразуваме длабока разочараност од бруталната одлука со која оваа иманентна културна одредница на европеизацијата на Балканот е избришана од Министерството за култура на Република Македонија. Театарскиот фестивал „Актерот...

Кој е одговорен што Македонија се најде во оваа ситуација?

Во извештајот на комисијата предводена од Бадинтер, јасно и децидно е наведено дека од сите југословенски републики, само Македонија и Словенија ги исполнуваат условите за меѓународно признавање! Историјата треба да даде одговор зошто, како...

Гасоводот – тажна приказна од Водно

Чест посетител сум на планината Водно, белите дробови на Скопје. Мора да се забележи дека по почнувањето на изградбата на трасата на гасоводот кон Тетово и Гостивар, по сртот на Водно, планината не е...

Иселеници од Австралија и од Америка со писмо до претседателот Иванов

Во имe на „Македонскиот манифест“ од Австралија и од Америка и од долупотпишаните Mакедонци од Мелбурн, Австралија (собирањето потписи продолжува), како и од поддржувачите на социјалните мрежи (17 илјади поддржувачи), ве замолуваме, односно бараме...

Одбојката заложник на институционалните лавиринти

Нашите најдобри македонски одбојкари финишираат со своите подготовки пред своето деби на претстојното Европско првенство, кое од 12 до 29 септември првпат ќе се одржи во четири земји, а нашата селекција е познато дека...

Дали папата го потера малото стадо, преку идентитетската кланица, до „царството“

Зад нас е првата посета на папата. Впечатоците се поделени и контрадикторни. Упати мноштво пораки, верски но и многу повеќе геополитички. Ќе се задржам само на некои што поминаа незабележани од домашната и пошироката...

Заборавеното село

За селото и за земјоделството во нашата држава се зборува само кога лозарите, млекарите, овоштарите, оризарите, сточарите, незадоволни од состојбите, почнуваат со протести или со блокади на патиштата. Државата нема ни платформа ни политика...

Што им правиме на децата и на наставниците?

„Мамо, не направив сабмит на тестот (не го пуштив тестот) навреме!“, „Ми падна интернетот“, „Не ми работи камерата“, „Мјутнат сум“, „Ме кикна од часот“, па плачење, солзи, разочарувања, стравови, одбивања да се вклучи на...