Кога ќе почнат преговорите веќе нема да има вето

Не почнуваме преговори со Бугарија, почнуваме со Европската Унија, а таму веќе нема гласања, нема вета од друг карактер. Препукувањата околу уставните измени веќе ја втурнаа Македонија во политичка криза. Крајно време е најрелевантните политички...

Ветувањата дека ќе нема натамошни вета се ветувања за мали деца

Сега постои реверзибилност, поглавјата не се затвораат и се предмет на постојано набљудување. Оттука, новата методологија ѝ овозможува на Бугарија да нѐ блокира, а уставните измени и внесувањето на Бугарите во Уставот нема да...

Што е нуклеарна енергија и зошто се смета за чиста енергија?

Моќта на атомот е во срцето на производството на електрична енергија повеќе од половина век. Денес таа игра улога во помагањето да се обезбеди чиста електрична енергија со малку јаглерод и може да биде...

Шест причини зошто нуклеарната енергија не е патот до зелен и мирен свет

Нуклеарната енергија често се фаворизира како волшебно решение за брза и голема декарбонизација на нашите општества, за која сите знаеме дека треба да се случи доколку имаме некаква надеж за ублажување на најлошите ефекти...

Што ѝ е потребно сега на европската економија?

Американскиот закон за намалување на инфлацијата треба да се гледа како повик за будење за Европа. Иако Групацијата на Европската инвестициска банка го одржа својот прв форум во Луксембург, политичарите можат да почнат да...

Дали ќе успее новата индустриска политика?

Поттикната од климатските случувања и подемот на Кина, индустриската политика со тешко срце се врати на владините агенди. Додека предизвиците со кои се соочува човештвото јасно бараат зголемена државна интервенција, политичарите треба да учат...

Морален приоритет e да им се обезбеди образование на бегалците

Покрај загрозувањето на нивното физичко и психичко здравје, конфликтите имаат катастрофален ефект врз образованието на милиони принудно раселени деца. За да можат овие деца и млади да ја добијат шансата што ја заслужуваат и...

Се отвора нов фронт во образовната криза во светот

Врската меѓу последиците од природните катастрофи, принудното раселување и образованието никогаш не била поизразена. Без глобална мобилизација за да се изнајдат покреативни решенија и да се обезбедат потребните ресурси, образовната криза не само што...

Бајден: Одлуките што ќе ги донесеме во следните пет години ќе ги дефинираат нашите...

Американскиот претседател Џо Бајден во вторникот одржа голем говор во полскиот главен град Варшава, по посетата на украинската престолнина Киев во понеделникот. Бајден зборуваше во ист ден кога Путин одржа говор во Федералното собрание...

Путин: Одговорноста за украинскиот конфликт целосно е на западните елити

Рускиот претседател Владимир Путин го одржа својот долгоочекуван голем говор пред двата дома на рускиот парламент, истакнати јавни личности и пред лидери на верски организации, кој траеше речиси еден час и 50 минути, што...