Кој ја наруши американската демократија?

Демократијата се базира на еднаквост, а сите граѓани треба да имаат еднаква шанса да влијаат врз политичките одлуки. Но премногу долго во САД, политичкиот систем и електоратот им угодуваа на елитите и богатите на...

Зошто Американците гласаат за политичари со екстремистички ставови

Американските гласачи се чини дека во Конгресот и во клучните сојузни држави ќе им ја предадат довербата на републиканците на конгресните избори што се должи на гневот поради високата инфлација и стравот од рецесија....

Дали Западот има улога во светската криза со храна?

Неодамна, Европската комисија одвои 600 милиони евра од Европскиот фонд за развој за финансирање итна хуманитарна помош во храна, зајакнување на производството на храна и поддршка на интервенциите за зајакнување на отпорноста на системот...

Како да се подобри трговијата со храна

Покрај тоа што храната се набавува од места каде што ја има во изобилство и се носи онаму каде што е потребна, трговијата ги поддржува работните места, егзистенцијата и приходите. Но премногу често меѓународните...

Европа мора да ја избегне трката по енергетски субвенции

Прекуграничниот енергетски пазар на Европа мора да остане отворен, а Европската Унија треба да ја искористи својата пазарна моќ кога набавува гас од трети земји. Без координирани национални стратегии за справување со кризи, одговорот...

Државите ја земаат во свои раце контролата врз енергијата

Неодамнешното зголемување на владините интервенции во енергетскиот сектор делумно е последица на огромните ценовни скокови што произлегуваат од конфликтот во Украина. Но многу од политичките мерки што беа воведени во изминатата година се нецелосни...

Дали инфлацијата може да има стабилизирачки ефект?

Со скокот на инфлацијата и зголемените коефициенти на задолженост на владите, може да се заклучи дека претстои финансиска криза. Но со оглед на тоа што многу од долговите на владите се надуени, а реалните...

Каде исчезна економската ликвидност?

По две години од воведеното квантитативно олеснување, централните банки почнаа да ги намалуваат своите биланси, а ликвидноста се чини дека исчезна само за неколку месеци и откри акутни ранливости по финансискиот систем. Сега е...

Европа треба да се подготви за долготраен конфликт во Украина

Марк Ленард Нуклеарното сениште повторно ја прогонува Европа. Неодамна рускиот претседател Владимир Путин нареди мобилизација на околу 300.000 резервисти и најави дека ќе ги искористи „сите расположливи средства“ за да ја одбрани Русија, а...

Студената војна се врати на европска почва

Јошка Фишер Конфликтот во Украина е обид да се врати часовникот назад во времето кога Русија беше суперсила што доминираше во Источна Европа. Сепак, во она што значи обид да се промени исходот од...