Откажете се од 11 Октомври!

Се залагам за брза интеграција на Македонија во ЕУ. Сметам дека најважно од сѐ е да се направат сите реформи во Скопје. Јас ја критикувам Бугарија, бидејќи се обидува да ве блокира, и сметам...

Сериозно за европската одбрана

На неодамнешниот самит за процена на одбранбената и безбедносната политика на Европската Унија, како одговор на руската агресивна операција во Украина, лидерите на блокот се согласија дека итно се потребни повеќе здружени инвестиции. Со многу од потребните...

Има ли пилот во авионот на НАТО?

По завршувањето на Втората светска војна, САД пилотираа со трансатлантската безбедност. Но под водство на Трамп, Америка ги губи лидерските капацитети. Сега не е јасно ниту кој за што е надлежен во администрацијата на...

Пандемијата ги осиромаши богатите држави

Постои широк консензус дека пандемијата на ковид-19 ја влоши нееднаквоста во земјите. Поретко се забележува влијанието врз нееднаквоста меѓу земјите, кое се движеше во спротивна насока, како резултат на непропорционалниот ефект што го имаше...

Купувате ли нафта од Саудиска Арабија?

Бурните реакции по бруталното убиство на саудискиот новинар Џамал Кашоги се спротивни на релативната рамнодушност што Западот ја покажа кон големиот број жртви за воената интервенција во Јемен, предводена од Саудиска Арабија. Ако навистина...

Крај на светот каков што познава моќта

Колумната лево обработува економска тема. Судирот меѓу САД и Кина на економски план. Мене економија генерално не ме интересира. Како и сè друго, злоупотребена е. Најчесто за создавање економски кризи по кои богатите стануваат...

Да се задржи светскиот фокус на државите со ниски приходи

Без разлика колку лошо се одрази пандемијата на ковид-19 врз големите напредни економии, уште полошо беше за земјите со ниски приходи што влегоа во кризата само со ограничени ресурси и со големи должнички оптоварувања....

Колку е реално мрачното сценарио за глобалната економија

Влошувањето на макроекономските услови и заострувањето на монетарната политика поттикнаа некои експерти да предупредат за можна мегакриза во економијата. Сепак, има доволно докази што покажуваат дека таква катастрофа не е неизбежна ниту, пак, е...

Европа на утрешнината

Секои пет години, Европската Унија вежбa самосвест. Изборите за Европскиот парламент ни дозволуваат да се погледнеме себеси во огледало и да го анализираме текот на времето. Сепак, овие избори беа посебни. Тоа беа први...

Американскиот мир и надмоќноста на Западот исчезнаа во Кабул

Брама Челејни Терористичкото преземање на Авганистан, по наглото и брзоплето воено повлекување на претседателот Џо Бајден, донесе срамен крај на најдолгата војна на Америка. Ова е пресвртница што ќе биде запаметена по формализирањето на крајот...