Европското лицемерство и нашите мекотели (мекуши)

Се вели дека во политиката владее правото на посилниот, а не правото на законот и, навистина, во историјата има многу примери за тоа. Но тие примери покажуваат дека правото на посилниот не е вечно....

Откажете се од 11 Октомври!

Се залагам за брза интеграција на Македонија во ЕУ. Сметам дека најважно од сѐ е да се направат сите реформи во Скопје. Јас ја критикувам Бугарија, бидејќи се обидува да ве блокира, и сметам...

Терапија со антитела како спас од ковид-19

Додека многу земји постепено ги олеснуваат своите рестриктивни мерки, спречувањето на новото ширење на коронавирусот од актуелните кластери ќе биде од клучно значење во контролирањето на епидемијата и ова ќе наложува од светот да...

Политиката на вакцината

Пандемијата на ковид-19 предизвика огромна штета: загубени се над половина милион животи, стотици милиони останаа без работа и се потрошија илјади милијарди долари. Болеста нема да се искорени наскоро, а во иднина би можеле...

Најверојатно ќе се заразите со коронавирус

Повеќето луѓе во светот во наредниот период би можеле да се заразат со новиот коронавирус, но многу од нив ќе имаат полесни симптоми. Како и кај сезонскиот грип, кој често е најопасен за хронично...

Судир со реалноста

Драган ЈАЊАТОВ Мора да се признае дека во дел од елитните политички кругови на Запад, но и во самата Русија, имаше многумина што мислеа дека треба да се смета на „руската реалност“ и оти овие...

На повидок е грчки брегзит?

За разлика од Британија, Грција има една од помалите економии во ЕУ. Таа е позната по слабите институции, кревката економија и е нето-примател на средства од европските фондови. Сепак, несудениот грегзит од 2015 година,...

Ги плаши „новиот светски поредок“ зашто нивниот светски поредок се руши

Искрено, сè помалку имам трпение да читам колумни од европски аналитичари и „визионери“. По десет реченици добивам мачнина поради која сакам да побегнам надвор. Нека ми прости господинот Јошка Фишер за споредбата, ама вакви...

Маршалов план за светското здравје

Пандемијата на ковид-19 ја зголеми свеста за значајните недостатоци во нашата урбана инфраструктура и го истакна нашиот недостиг од внимание кон тоа како човечкото здравје, природните системи и изградената средина комуницираат во утврдувањето на...

Ненормална работа

Не ги можам веќе либераливе. Ама стварно. Не заслужуваат никаква сериозна анализа. Камоли дебата. Затоа ќе си терам по свое. Оти ме изморија сериозно. Досадни се како непријатно чешање што се појавува на грбот,...