Дали американската економија ја очекува уште една „ужасна година“?

На 40-годишнината од нејзиното стапување на британскиот престол, кралицата Елизабета Втора забележа дека „1992 година не е година во која ќе гледа наназад со големо задоволство. Според зборовите на еден од нејзините соработници, таа...

Какви економски ризици ги очекуваат САД во 2023 година?

Економскиот, финансискиот и политичкиот хаос од 2022 година ја покажа ограниченоста на прогнозите. Во средината на 2021 година, многу малку набљудувачи беа загрижени за инфлацијата. Консензусот на „Сините чипови“, кој ги одразува ставовите на...

Како да ѝ се стави крај на пандемијата на строго штедење

Светот се соочува со повеќекратни, сложени кризи, од ковид-19, енергија, инфлација, долгови и климатски шокови до недостапни животни трошоци и политичка нестабилност. Потребата за амбициозна акција не може да биде поголема. Сепак, враќањето на...

Зголемувањето на каматните стапки повеќе е проблем отколку решение

Непоколебливата определба на централните банки да ги зголемат каматните стапки е навистина извонредна. Во име на скротување на инфлацијата, тие намерно тргнаа на пат да предизвикаат рецесија или да ја влошат доколку дојде до...

Го чека ли светот неизбежен пад на економијата?

По долгогодишните ултраслободни фискални, монетарни и кредитни политики, како и почетокот на големите негативни шокови во понудата, стаглфациските притисоци сега го притискаат огромниот долг во јавниот и приватниот сектор. Исто така се наѕира досега...

Каква замка крие монетарното затегнување?

Владите и централните банки во САД и во Европа продолжуваат да инсистираат дека зголемување на каматните стапки е единствениот начин за скротување на растот на цените, иако е кристално јасно дека ваквиот пристап не...

Да не се дозволи геополитиката да ја сруши светската економија

На 20-от национален конгрес на Комунистичката партија на Кина минатиот месец, претседателот Си Џинпинг ја зацврсти својата власт. Централизацијата на моќта на Си претставува поинаков пристап и останува да се види како ќе се...

Америка треба добро да размисли за својата економска војна со Кина

Само неколку дена пред Белата куќа да ја објави новата Национална безбедносна стратегија на САД во октомври, администрацијата на претседателот Џо Бајден објави опсежни ограничувања за извозот, со цел да ја запре Кина да...

Зошто е потребна структурна финансиска деглобализација

Агресивната кампања на Федералните резерви на САД за монетарно затегнување ги притисна економиите низ светот, особено во светот во развој. Со драстичното јакнење на доларот во однос на нивните валути, многу економии и земји...

Како да се спречи нова криза во економиите во развој

Додека светот се бори со инфлацискиот бран поттикнат од пандемијата, кинеско-американските трговски судири и конфликтот во Украина, САД решија да ги зголемат каматите. Но иако тоа може да им помогне да го вратат растот...