Колкав удел имаат светските настани во американската демократија

Повеќе од 75 години, САД играа огромна конструктивна улога во светот. Секако, имаа големи грешки, вклучувајќи ги и Виетнамската војна и војната во Ирак во 2003 година, но САД многу почесто постапуваа правилно.
Резултатите зборуваат сами за себе. Влегувањето на САД во Втората светска војна се покажа како одлучувачко. Делумно поради американскиот поттик, колонијалната ера дојде до брз, ако не и секогаш мирен крај. Создавањето повоен поредок на сојузи помогна Студената војна да остане студена и да заврши под услови во согласност со западните интереси и вредности. Низа институции и политики ја обезбедија основата за невиден глобален економски раст и продолжување на животниот век.
Но способноста на САД да продолжат да играат голема и влијателна глобална улога е сè понеизвесна. Некои причини немаат врска со САД, но сепак влијаат на нивната позиција. Работата е во тоа што има нови надворешни предизвици. Американската економија, одговорна за половина од светското производство по Втората светска војна, сега произведува само една четвртина. Воената сила сега е широко распределена меѓу другите земји и групи. Енергетските и минералните ресурси, заедно со производствените центри од кои зависат САД и другите, се распределени насекаде. Оваа распределба на моќ и богатство им дава на другите способност да се спротивстават или да бидат отпорни на влијанието и моќта на САД. Позицијата на Америка во овој свет е севкупен примат, но не и доминација.

Способноста на Америка да го следи својот пат е дополнително ограничена од глобализацијата. Без разлика дали се климатските промени или вирусите, САД не можат да се оградат од скапите последици од случувањата надвор од нивните граници или сами да дадат решенија. Ниту изолационизмот ниту унилатерализмот не се остварлива опција.
Она што може да биде најсериозната закана за глобалната безбедност и стабилност, сепак, произлегува од случувањата во САД, од длабоките политички и општествени поделби што ја загрозуваат конкурентноста на земјата, нејзината способност да создава и спроведува конзистентна политика, па дури и нејзината стабилност.
Без сомнение, некои читатели ќе пронајдат повеќе од обично задоволство и ќе се насладуваат на тешкотиите со кои се соочуваат САД, откако со децении го следеле водството на Америка. Но секое такво задоволство ќе биде краткотрајно, бидејќи во свет што понекогаш е насилен и секогаш глобален, тешкотиите на Америка можат и брзо ќе станат нивни. Понатамошното поткопување на американската демократија ќе биде искористено од антидемократските влади во други региони за да ја оправдаат и прошират нивната репресија врз сопственото население. И, без силна американска економија, економиите на другите земји ќе растат побавно бидејќи нивниот извоз ќе заостанува.
Доколку САД би биле послаби и помалку предвидливи, би ја расипале структурата на сојузите, кои за да бидат ефективни, потребна е заемна помош за да бидат речиси сигурни. Слично на тоа, непријателите ќе се охрабрат во верувањето дека можат да дејствуваат неказнето. Резултатот би бил свет на почести конфликти, во кој напредното оружје се зголемува пошироко, а агресивните земји имаат поголемо влијание.

Згора на тоа, на САД, кои се расеани и поделени дома, ќе им недостигаат капацитет и консензус за лидерство во глобалните предизвици, како што се климатските промени. Без американски ресурси и лидерство, и онака големиот јаз помеѓу овие глобални предизвици и глобалните одговори речиси сигурно ќе се продлабочи. Не постои друга земја или група земји што сакаат и можат да го заземат местото на Америка на светската сцена.
Тогаш, прашањето е дали САД наскоро ќе ја вратат својата положба и ќе личат на земјата од изминатите 75 години. За ова постојат некои смирувачки знаци. Американската економска и воена поддршка за Украина е силна. Резултатите од конгресните избори во ноември 2022 година беа охрабрувачки, со тоа што многу од најекстремните кандидати што претставуваат најголема закана за американската демократија беа поразени.
Но има и случувања што не се охрабрувачки. Неодамна во САД се одбележи втората годишнина од нападот на американскиот Конгрес на 6 јануари 2021 година, кој беше блиску до уништување на американската демократија. Никој не може да претпостави дека вакви насилни протести нема да се повторат. Сега таа поделена американска влада повторно е реалност, но останува да се види дали демократскиот претседател и Сенатот можат да најдат заеднички јазик со Претставничкиот дом предводен од републиканците. Раните знаци не се добри, бидејќи со новостекнатото мнозинство републиканците изгледаат повеќе фокусирани на истрага и опструкција отколку на законодавство и водење.
Винстон Черчил славно рече: „Секогаш можете да сметате на Американците да ја направат вистинската работа, откако ќе пробаат сè друго“. Тој совет е подготвен да биде ставен на тест. Проблемот за остатокот од светот е што ќе биде погоден на значителен начин од она што се случува во САД, но има мала или никаква способност да влијае на случувањата таму. Тоа е непријатна, но неизбежна реалност.

Автор: Ричард Хас, претседател на Советот за надворешни односи, претходно беше директор за политичко планирање во американскиот Стејт департмент (2001-2003), а беше специјален пратеник на претседателот Џорџ В. Буш во Северна Ирска и координатор за иднината на Авганистан