Македонија како во ќор-сокакот на Обединетите нации

Македонската „историја“ во Обединетите нации само укажува дека кризата и дисфункционалноста на оваа организација со исполнување на своите „основни дејности“, како заштита на правото...

ДУИ за „либанизација“ на Македонија

Македонија мора да рече не за етнизација на политиката, не за етнички квоти и да за систем на заслуги во кој ќе има место...

Шолц и Макрон се караат околу оружјето за Украина

Бидејќи Украина има недостиг од муниција, германскиот и францускиот лидер имаат несогласување за воената помош Од почетокот на војната во Украина, германската политика е диктирана...

Храната стана опасен убиец

Според информациите на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), во 2023 година во Македонија се уништени 147.415 килограми храна. Само во тековниов месец биле...

Албанци и црнци. Таравари и Обама

(Или нешто за обамизација во Македонија) Веќе вторпат по ред, драг читателу, ти ја одлагам најавената триделна колумна „Фалсификатот како грчко чудо“. Нема повеќе. Што...

Антроботи: Биоботи од човечки клетки можат да лекуваат неврони

Паралелно со големиот технолошки напредок, и медицината, како посебна дисциплина, оди напред со силни чекори, иако ние како корисници не сме многу свесни за...

Илјадници бездомни кучиња ни го чуваат Скопје

Толку директори се сменија, толку градоначалници се сменија, а ниту еден не беше доволно доследен да ги реши хроничните проблеми на граѓаните. Ова се...

Пустошот што го оставаат ордите на СДС/ДУИ

Трескањето на Ковачевски на говорница во Бутел, извикувајќи „победа“ едно стопати, не предизвика само смеење туку и загриженост кај дел од јавноста. И дајте...

Обновување на вербата во етичките постулати на американската демократија

Кога би замислиле дека татковците основачи на Соединетите Американски Држави (Хамилтон, Медисон, Џеј, Џеферсон, Френклин, Вашингтон) имаат можност денес да кажат кој ќе биде...

Како „Охридскиот рамковен“ генерира фелер во внатрешните односи до денес

Охридскиот рамковен договор страда од фабричка вградена грешка, грешка што преку промената на македонскиот устав негативно се одразува на македонската општествена функционалност. Можеби вградената...