Правото и светата должност да се чествува Гоце Делчев им припаѓа само на Македонците

Група од околу 300 интелектуалци, историчари, професори, академици и други јавни личности со отворено писмо реагираат во врска со најавите за заедничко чествување на Гоце Делчев на Македонија и Бугарија и споменувањето на таканаречената...

Криза во односите Исток-Запад пред 60 години и сега

Седумнаесет години по завршетокот на Втората светска војна дојде до сериозно влошување во односите меѓу земјите-членки на антихитлеровската коалиција. Заострувањето во односите Исток-Запад кулминира со кризата околу Куба во 1962 година, која беше предизвикана...

Омразата и (наводната) љубов се само пропагандни алатки на две неспособни елити

(Повод: „Сѐ погласни апелите за признавање на Македонците во Бугарија“, од 21.1.2022) „Има збор грд – предавник, цел в стрв се стресувам, избувнувам в пламен, лицето ми руменее в крв, божем некој го треснал со...

Справување со стресот од земјотресот во услови на криза од пандемијата

За жал, деновиве во Битола и околината ни се случи она од кое многумина стравуваа. И во неврзани разговори често се споменуваше т.н. хрватското сценарио од 2020-та, кога покрај стресот од пандемијата на коронавирусот,...

Проблемите со „парното“ греење може да донесат несогледливи последици

Итно да се преземат мерки за опстојување на топлификациските системи. Во спротивно многу корисници ќе се откажат/исклучат од тие системи. Ако го направат тоа, каков избор имаат во сегашнава постојна ситуација? Тоа е греење...

Среќна Нова со бугарско антимакедонство

Македонија и Македонците, сѐ повеќе, се исправени пред притисокот на антимакедонската политика од бугарските националисти и пред притисокот да „мораат“ да ги слушаат ревизионистичките лаги на големобугарската историографија. Една од тие лаги е онаа...

Изјава на МНР на Руската Федерација за дијалогот со САД и другите западни земји,...

Писмо до „Нова Македонија“ Jа забележуваме подготвеноста на претседателот на САД, Џозеф Бајден, изразена на 7 декември оваа година за време на разговорот со претседателот Владимир Путин, за воспоставување сериозен дијалог за прашања поврзани со...

Препознавање и превенција на насилството во училиштата

Неодамна нашата јавност беше сведок на многу немил настан, кој се случи кога наставник употреби физичко насилство како метод за дисциплинирање ученик. Тоа беше настан од кој се згрози јавноста и фрли дамка на...

Европската Унија изневери многу земји, но една речиси ја уништи

Владата, надевајќи се дека ќе ја отстрани и последната пречка за отворање на преговорите со ЕУ, се согласи да го смени името на државата. И, навистина, Грција ја отстрани својата блокада во ЕУ. Сепак,...

Како беше обезглавено македонското национално движење

По наредба на Михајлов беа убиени Чудомир Кантарџиев, Стоју Хаџиев и Георги Скрижовски. Не постојат никакви докази дека тие биле вмешани или на каков било начин го поттикнувале убиството на Тодор Александров. Всушност, Кантарџиев,...