Заборавеното село

За селото и за земјоделството во нашата држава се зборува само кога лозарите, млекарите, овоштарите, оризарите, сточарите, незадоволни од состојбите, почнуваат со протести или со блокади на патиштата. Државата нема ни платформа ни политика...

Сѐ помалку население во земјава

Верувам дека со објавувањето на податоците од неодамнешниот попис, со кој сигурно ќе добиеме податоци на намалено население малку повеќе од објавуваните за природното движење во изминатите години, ќе се посвети многу поголемо внимание...

За маките на најдобрите студенти

Во почетокот на писмово испраќам срдечен поздрав до Кате Антевска и Ѓоко Здравевски, најдобрите студенти од своите генерации. Тие се убав пример на извонредни студенти (со среден успех чиста десетка), кои потоа се обиделе...

Писмо до Македонците

Македонското прашање поприми нови нереални, јавни и скриени димензии, со комбинирани апетити и лаги од страна на сите соседни држави, кои траат до денес, со цел македонското територијално и национално ткиво, наместо да се...

За приоритетите на Русија во Украина

Во последните денови прочитав огромен број изјави на лидерите на сите гранки на власта во Република Северна Македонија со оцени на дејствата на Руската Федерација. Во голем број искази претставници на јавноста и медиумите...

Кој е одговорен што Македонија се најде во оваа ситуација?

Во извештајот на комисијата предводена од Бадинтер, јасно и децидно е наведено дека од сите југословенски републики, само Македонија и Словенија ги исполнуваат условите за меѓународно признавање! Историјата треба да даде одговор зошто, како...

Како Сарцетакис ги испровоцира Македонците во Австралија

Писма Деновиве светските агенции соопштија дека нa 3 февруари, на 92-годишна возраст, починал поранешниот грчки претседател Христос Сарцетакис. Навидум рутинска вест бидејќи и претседатели, кралеви, па и фараони во антиката - починувале, и од тоа...

Носот на камилата

Лошите навики или компромиси во секојдневниот живот може да се споредат со почетното покажување на „носот на камилата“ во шаторот, кои ако не се спречат навремено и одлучно, може да станат непоправливи или погубни Приказната...

Правото и светата должност да се чествува Гоце Делчев им припаѓа само на Македонците

Група од околу 300 интелектуалци, историчари, професори, академици и други јавни личности со отворено писмо реагираат во врска со најавите за заедничко чествување на Гоце Делчев на Македонија и Бугарија и споменувањето на таканаречената...

Криза во односите Исток-Запад пред 60 години и сега

Седумнаесет години по завршетокот на Втората светска војна дојде до сериозно влошување во односите меѓу земјите-членки на антихитлеровската коалиција. Заострувањето во односите Исток-Запад кулминира со кризата околу Куба во 1962 година, која беше предизвикана...