Во политиката никогаш ништо не е сигурно

Александар Кожев, еден од најголемите толкувачи на Хегел и Маркс во 20 век, велеше дека историјата во вистинската смисла на зборот заврши со Битката на Јена во 1806 година и преку оваа битка авангардата...

Отворено писмо од проф. Солза Грчева до министерката Мила Царовска

Г-ѓо Мила Царовска, Најсоодветно би било, наместо да ловите вештерки, пречекорувајќи ги своите овластувања, и да пријавувате во МВР книжарници и копирници за продавање учебници, да се тргнете веднаш од функцијата, за која очигледно не...

КОМЕНТАРИ ОД ЧИТАТЕЛИ

Суреја Ајташ го чува македонскиот јазик во Кападокија Томче Мицковски: СУРЕЈА! БРАВО ШТО НЕ СЕ ГИ ЗАБОРАВИЛА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПОТЕКЛОТО, КОЈА СИ И ШТО СИ. ИМАШ ГОЛЕМА НАЦИОНАЛНА СВЕСТ, ПОЗДРАВ. Татјана Јаневска: Браво, така и...

Кој ја брише македонската нација?

Попис за отпис Неделата беше еден од најтажните денови во мојот живот. Ми се потврди тажната вистина дека се брише македонската нација и сѐ што е македонско. Тој ден ме посети овластениот попишувач, млад образован...

Несакана игра со гасни мешавини

Во нашите модуларни (ковид) болници многу лесно може да се случи да дојде до поголема концентрација на лесно запаливи смеси на пареи од алкохол (којшто се користи за дезинфекција) и на кислородот, кој исто...

„Порти“

Во битот на човекот е да создава, да гради, а не да урива. За уривање се специјализирани војните. Тие се тие што поради политички, експанзионистички и пред сè себични причини го практикуваат тоа. Во...

КОМЕНТАРИ ОД ЧИТАТЕЛИ

И надлежните оглувеа на високите децибели од црквите и џамиите Биба Јованчева: Јас кога пријавував во полиција, добив одговор дека децибелите се мерат зад затворени прозорци. А кога пријавував во Инспекторатот за животна средина, бев...

За најдоброто од Македонија

Повод за ова писмо е написот „Ракописот на Рацин е навезен како кошулата на неговата Ленка“ од Сања Јачевска во „Нова Македонија“, од 4.8.2021 година. Всушност, овој текст е интервју со типографот Ласко Џуровски,...

Како да се спречи Македонија да се претвори во земја на старци

Огнен Вучков: Не само што млади луѓе заминуваат од државата, туку уште пострашно е што најчесто заминуваат подобрите ученици, поквалитетните мајстори, поцивилизираните луѓе... Динчо Гонев: Тие сами не си заминуваат од Македонија, некој ги брка....

КОМЕНТАРИ ОД ЧИТАТЕЛИ

За пожарот во ОХИС ќе одговара кавадарчанец што заварувал ограда во кругот на фабриката Тони Никушевски: Никаде во светот, цивилизираниот, вината не може да биде единствено на заварувачот. Секој работник има претпоставен, кој е должен...