Внимавајте, корона демне штом ќе се стемне

Веќе длабоко сме навлезени во фазата кога некои центри ја злоупотребуваат ситуацијата и кога и покрај нивните амбициозни пиарчења, паѓа довербата во институциите, а со тоа и во пропишаните мерки за заштита на јавното...

Се растури бугарското собрание

Претседателот на бугарскиот клуб во Битола, Љупчо Ѓоргиевски, по посетата на Брисел, каде што беше со уште двајца истомисленици да бара правда од еврокомесарот Вархеи, на социјалните мрежи порачал: „Македонија во Европа што поскоро,...

Тајната на сите тајни

Би сакал да грешам, но мислам дека на најодговорните како да не им е многу грижа што и како да преземат за решавање на овој горлив проблем. Очигледно, градските татковци и мајки имаат многу...

Арачиновски Монти Пајтон

Гледам и се чудам, каде живееме ние? Во каква Европа сме запнале да одиме, а не можеме еден данок да собереме како што треба. Струја краде кој како ќе стигне, а сите се прават...

Весели математики, жални приказни

Познатиот српски новинар, писател, афористичар и поет Душко Радовиќ рекол: „Пред да сакате да го поправите светот, поправете си ја чешмата во домот“. Светот би бил посреќен и поубав кога секој би знаел да си...

Бугарскиот фалсификат со европски печат

ЕУ не смее да си дозволи да биде „заверувач на фалсификатот“ за стоте пати кажани лаги и фалсификати, со амбиција да станат вистини. Врз лаги и фалсификати не можат да се градат доверба и...

Ламбата на Ламбе, вторпат

Ламбата на Ламбе светна да ни го покаже вистинскиот пат. Но не само нам, на Македонците и на сите што живееме овде, во Македонија, туку да им го покаже вистинскиот пат на Бугарите, кои...

Ловење во матно

Значи, стигна првата „патарина“ од автопатот што од првиот ден кога беше најавен предизвика низа контроверзии и контрааргументи, но секогаш имаше груби аргументи, кои се покажаа како посилни. Дозволата за непречено копање и експлоатација...

Неподнослива леснотија на поигрувањето со Македонија

Драмскиот заплет во садо-мазо сценариото за Македонија кулминира по отстапките направени со Преспанскиот договор со Грција и промената на името на државата... Дека климаксот сега би дошол повторно и уште посурово, со евентуалното прифаќање...

Македонија стана Малезија

Со премолчување ништо не се постигнува. Особено не во услови кога се врши атака врз Македонија по различни основи. Потребна е реакција секогаш кога ќе се увидат нечија злонамерност, грешка или што и да...