Живот кога ја снема и „позитивната нула“

За ваквите состојби во локалната самоуправа многу придонесуваат и непочитувањето на законите, непреземањето казнени мерки, како и создадената штетна системска пракса да се штитат должниците наместо доверителите. Упатените во овие состојби велат дека со...

Зошто дозволувате сеништата од минатото да ги трујат можните добрососедски односи

Денес, Европа и светот повторно се соочуваат со апсурдноста на екстремниот национализам, иредентизам и експанзионизам, кои како сеништа од минатото повторно ги нарушуваат меѓудржавните и меѓунационалните односи. Ова е особено видливо во денешната политика...

Празни ниви и скапа трпеза

Неколкумесечниот „отпор“ на пекарите да ја намалат цената на лебот ги исфрли на површина сите слабости во досегашната аграрна политика, која не успеа да воспостави здрави и плански пазарни односи (па, ако сакате, и...

Патриотизмот на „дрим тимот“ од една владина канцеларија

Кога вистински и квалитетни луѓе ќе се најдат на клучните места во државата, тогаш можеби работите ќе тргнат во вистинска насока. Тоа значи дека образовниот систем мора итно да се реформира, така што младите...

Патиштата на „Бехтел и Енка“ што водат кон Европа

Во интерес на јавноста би било најдобро кога сите овие дилеми би се разјасниле комплетно. Па, во прашање е извршување јавна власт и, според тоа, таа бара законитост и одговорности во сите сегменти од...

Што го поколеба Градот за приватниот автобуски превоз во Скопје?

На крајот на краиштата, на народот навистина не му е важно кој е во право, а кој во криво. Она што народот го интересира е функционален јавен превоз поради кој тој нема да добие...

Окупација на Македонија во сто и една слика

Иако љубителите на филмот, кои во 1978 година го гледале филмот на Лордан Зафрановиќ, снимен по сценарио на Мирко Ковач ќе речат дека овој текст напишан под овој наслов нема ништо заедничко со филмот...

Пораката на американската амбасадорка Ангела Агелер

Голем број универзитетски професори и политиколози посочуваат дека корупцијата е симптом на неуспехот на поширокиот систем на владеење. Корупцијата не е ограничена на ограничен број сектори каде што се бара мито (јавни работи, инфраструктури,...

Земјата на апсурдни компромиси

Откако Македонија го извлече подебелиот крај од компромисите постигнати во Охрид и Преспа, некој со право праша дали Дојран можеби ќе биде местото каде што се подготвува некој нов компромис со Бугарија, се разбира...

Лизгавиот терен за одговорноста на политичарите

Неизбежно, одлуката на Уставниот суд за укинувањето на привилегијата за апанажа на функционерите со предвреме прекинат мандат наведува на навраќање и обид за рекапитулација на (не)одговорноста на претходните и на актуелните политичари што поминале...