Ветер за промени: Бура или развигорче во Бугарија

Светскиот еврејски конгрес издаде соопштение во кое се вели дека со откажувањето на маршот во знак на почит на Христо Луков, водачот на нацистичка колаборационистичка група од времето на Втората светска војна, „бугарската влада...

Скопската гигантеска: Приказни што треба одново да се раскажат

Најголемото дело на Петар Лубарда (сликарот награден во 1937 г. на Светската изложба во Париз, во 1950-тите на биеналињата во Сао Паоло и во Токио, во 1956 г. добитник на Националната награда на престижниот...

Победа

Таквиот став кон работата, обврските, сопствениот напредок и надградба..., кои потоа резултираат и со висока самодоверба, не преценување (секако, ниту потценување) на ривалите (општо, задачите, целите...), себенадминување, трасирање на патот кон поставените коти... е...

До кога напред со брзина на полжав?

За степенот на економската развиеност на Македонија во однос на Европската Унија постојат егзактни параметри што ни даваат јасна слика за нашиот досегашен развој, но кои ни ги определуваат нашите позиции за идното дејствување....

Без заштитен македонски национален идентитет нема стабилна држава

„Македонски народе, од тешките борби и пролеаната крв на најдобрите македонски синови излегува денес првото Народно Собрание, тој симбол на твојата слобода и изразител на твојот суверенитет, и ја прокламира пред цел свет полната...

Книга со рецепти за во вселената

Имаме ние што да испратиме во вселената, да нѐ види целата галаксија во вистинско светло, да не мислат таму тие малите зелени дека ние сме неспособни. Имаме ние рецепти да им го разубавиме и...

Алиенација (отуѓување)

Во образовниот процес често го споменуваме поимот алиенација или отуѓување. Како феномен, него го врзувавме за либералниот капитализам, кога луѓето во трка по „нешто“ (најчесто пари) се отуѓуваа од сопствената природа, а и од...

Во корист на сопствената штета

Македонските новинари, во организација на ЗНМ и ССНМ, излегоа на протестен марш од Владата до Собранието и го кренаа својот глас за актуелните состојби во новинарството и понижувачкиот и потценувачки однос во кој се...

Пркос

Сликата нема да биде комплетна ако покрај населението во земјава не се избрише и она што се чувствува како македонско во соседните земји. Дефиницијата е едноставна, ако нема македонски народ во Македонија, не може...

Зошто треба да се негува традицијата на асномските вредности

Како општество мора постојано да се потсетуваме на минатото, затоа што минатото вели дека темелите на современата македонска држава беа поставени на 2 август 1944 година во манастирот „Прохор Пчињски“, кога со работа започна...