Авнојска Југославија – првата меѓународно признаена македонска држава

Зошто 29 ноември 1943 година е значаен ден за македонскиот народ, кој мора и натаму достојно да се одбележува? На Второто заседание АВНОЈ се конституира во законодавно и претставничко тело на Југославија, а се...

Пред избори – битка меѓу лавот, зајакот и орелот

Денеска, почитувани читатели, ќе читате една басна посветена на најавените собраниски избори во Македонија. Басната, како и секоја басна, е преполна со симболи и алузии. Не мора да се мачите за да препознаете зад...

Носталгијата – жал или болка

Настани, симболи, алузии Ќе ви раскажам денес три носталгични приказни. Всушност, не се приказни туку вистини што сум ги прочитал, слушнал или видел. Познатиот турски сликар Фахир Аксој бил роден во Битола, на почетокот на 20...

Апсурдите на новото македонско време

Најкраткото објаснение за именката апсурд е дека зборот значи бесмислица, нелогичност, глупост, невозможност. Описни значења и толкувања има уште, како што има и повеќе синоними: необичност, бесмисленост, противречност, небулоза, нонсенс, необјаснивост, логичка неможност, дури...

Македонскиот јазик не е признаен во ЕУ

Едно од важните прашања поврзани со патот на Северна Македонија (порано Република Македонија) е прашањето за македонскиот литературен јазик. Македонската политичка слабо обучена тројка задолжена за возење по европскиот пат (Ковачевски, Османи, Маричиќ) често...

Шарени револуционери – засрамете се!

Насловот на денешниов текст може да гласи и поинаку во неколку верзии, а да има иста суштина. На пример: Шарени револуционери - извинете се! Шарени револуционери - покајте се! Шарени револуционери - со пепел...

МИКРО – ДВОГЛЕД: Две мини колумни на Венко Андоновски

Јазикот на глупавиот Паметниот човек единствено тој јазик не може да го научи, а глупавите го учат за еден ден. За јазиците треба да имате предиспозиција: криминалецот е „роден“ за јазикот на лагата. Чесниот, и...

Ние и македонската мечка

Кој за што – Маврово и Ростуше за мечките. А и Стојанче Ангелов сосе Владата не се подалеку. Ајде да ја повториме приказната: Општината Маврово и Ростуше веќе неколку години има проблем со зголемен...

Новинарите се расиплива стока, политичарите расипана

Постапката на заменикот и последователното реагирање на премиерот се надвор од пристојно однесување на јавна сцена. Политичар што не е ладнокрвно подготвен, нема нерви и не може да трпи критика не е добар политичар....

Битката „куде тумбу и четири бандере“

Робусниот кумановец Максим Димитриевски и неговото партиско движење под име ЗНАМ (За наша Македонија) ќе бидат орбитата под чија мистерија ќе се одвиваат наредните процеси во Социјалдемократскиот сојуз и на наредните собраниски избори за...