Сем Вакнин

Каде сме ние, еден месец по злосторствата извршени во јужен Израел од 3.000 Палестинци од Газа?
Ја користам фразата „Палестинци од Газа“ наместо вообичаената – Хамас, бидејќи досега стана јасно дека цивилите и криминалците што ја пробиле оградата извршиле најголем дел од грозоморните злосторства.
Терористите на Хамас беа релативно дисциплинирани во текот на инцидентот од 12 до 24 часа (толку време му требаше на светиот и изгубен ИДФ – Израелски одбранбени сили – за да стигне на местото на настанот на кој било значаен начин).
Израел се трудеше три непотребни и скапи недели пред да собере храброст и решителност да го нападне Појасот Газа, веќе разурнат од воздух. Прилив на триумфални пораки следуваше по копнената инвазија.
Но реалноста и пропагандата за самочеститање ретко се совпаѓаат. Всушност, само два-три отсто од борбените сили и тунелите на Хамас се уништени. Хамас е уште поприсутен на југ, во близината на Египет, отколку на многу бомбардираниот север.
Хамас сè уште истрелува ракети врз Израел и ги држи заложниците. Далеку е од капитулација. Тоа секојдневно го исмева Израел. Првичната меѓународна поддршка за Израел се најде на сериозен тест од она што нашироко почнува да се перципира како негова кампања за воени злосторства.
Значи, што треба да прави Израел? Откако си постави невозможни цели, Израел сега мора да прогласи победа и да преговара за прекин на огнот исполнет со ослободување на сите цивилни заложници држени од различни групи во Газа.
Но Израел е предводен од клептократија на грандиозни малигни нарциси и ситни криминалци занесени во фантазии и предводени од Нетанјаху, чиј единствен приоритет е и отсекогаш бил Нетанјаху. Политичките ешалони се отуѓени од народот. Израел е во мака на граѓанска војна со бавно движење.
Воената рака на Хамас е фанатичен и тирански култ на смртта, на чело со лажни психопати и сериски убијци, кои пропагираат сопствен бренд на лажен „ислам“ (на пример: Sinwar). Политичкото раководство е поздраво, но еднакво заробено во фантазии за одмазда и реставрација.
Сепак, за разлика од Ал каеда и ИСИС, Хамас е поддржан од 31 до 53 отсто од палестинското население, на кои им останува уште малку да загубат. Според тоа, ќе биде невозможно да се искорени Хамас на начинот на кој Западот се справи со ИСИС, на пример.
Во секоја борба меѓу психопат и нарцис, првиот победува. Нарцисите не се соодветен противник за психопатите.
Нарцисите се кукавички и просоцијални (играат според некои правила и надворешно регулирани). Тие се водени од фантазијата (нарушено тестирање на реалноста) и се когнитивно искривени (грандиозност, параноична идеја). Следствено, тие се лековерни.
Психопатите – ми доаѓа на ум Путин – се бесчувствителни, непромислени, неинхибирани, пркосни и честопати садисти. Тие не се грижат многу за трошоците: главно се ориентирани кон целите. Нивното тестирање на реалноста е недопрено.
Овој увид од клиничката психологија не ветува добро за Израел. Како државен актер, тој веќе разочара колку што можеше. Асиметријата во асиметричното војување секогаш натежнува во корист на терористичките организации.

(Професорот Сем Вакнин е поранешен економски советник на владите на Нигерија, Сиера Леоне и на Македонија, работел како главен уредник на „Глобал политишан“ и како колумнист во различни печатени и меѓународни медиуми. Предаваше психологија и финансии во различни академски институции во неколку земји) (http://www.narcissistic-abuse.com/cv.html)