Сон со бубашваби или лебарки. Сеедно (Во спомен на Франц Кафка)

Повторно го читам мојот омилен Франц Кафка, драг читателу. Почнувам со чудната новела „Метаморфоза“ во која трговскиот патник Грегор Самса се буди како инсект: „Грегор Самса едно утро се разбуди од немирните соништа и...

НАТО без Америка

Организацијата на Северноатлантскиот договор, најуспешната воена алијанса во историјата, е посилна од кога било. Војната во Украина во февруари 2022 година ги направи кристално јасни постојаната цел и вредноста на НАТО, а организацијата донесе...

Визијата на Ковачевски

Пред да почнам со „визијата“ на Ковачевски, морам да опишам еден пикантен, но и понижувачки чин за Република Македонија, во кој, се разбира, учествува оваа наша надарена влада. Имено, на чествувањето на 75-годишнината од...

Белград и совеста на Европа

Одлуката да се прифати барањето на Приштина за прием во Советот на Европа би претставувала преседан и јасен прекин со долгогодишната практика, бидејќи поделеноста и раздорот би ги ставила над основните вредности на организацијата....

Медиумизацијата на политиката – поуки

Кампањите и политичката пропаганда се дејност што на годишно ниво троши милијарди (долари, евра, јени, денари). Тоа е бизнис, индустрија, чија обврска, задача и цел е „контрола на умот на јавноста“. Пионерски чекори се...

ЛГБТИ-заедницата „распната“ меѓу говорот на омраза и слободата на изразување

Приказната за говорот на омраза нема крај. Но што покажува праксата од работата на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите (СЕММ)? Обидите да се спречи говорот на омраза во медиумите и на...

Знам, вреди, за твоја Македонија, нема откажување од иднината, заедно ќе висиме од Европа...

На покана од градскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ бев на нивната рокенрол-забава. Супер си поминав. Сретнав многу стари рокери чија музика ми се плетела низ соништа и фантазии. Секако дека изгледав постаро од сите тие...

Политичката цена на Преспанскиот договор

Колкава е политичката цена за националната траума? Преспанскиот договор уште долго ќе остане голема контроверзија во македонската историја, со пресериозни последици за македонската политика и за македонската држава. Веројатно постои поле на истражување во...

Претседателот – јак лидер или послушник

Едно старо римско признание напишано во книга ни кажува: „Кој не знае да лаже, кој е искрен и кому благородноста му е највисока доблест, тој не е за политичар. Такви не се ниту црковните...

Залезот на интелектуалците

На многу начини, интелектуалниот живот на Македонија страда од истиот конформизам како и македонската политика, или македонското општество во целина. Конформизмот е клучот за успех и социјален напредок, без разлика дали се работи за...