Игрите на ѓаволестите деца на комунизмот

Драги мои, годината полека си отиде и дојдоа деновите кога ветувањата дадени на Америка и Европа треба да се остварат. И децата на црвената буржоазија пак ја почнаа играта во која повторно главна играчка...

Како да го откриете својот розов крокодил?

1. Бугарија ни го прави она што Русија ѝ го прави на Украина. 2. Европската Унија загрижена поради знаменцето што власта сака да го закачи на договорот со „Бехтел и Енка“, за кој американската амбасада...

Сè што треба да знаете за македонските стожерни партии од почетокот во 1990 година,...

Можна ли е фрагментација на македонската политичка сцена? Состојбите во соседна Бугарија, која цели две години никако не успева да формира политичка влада, со јасен мандат, ја предизвикуваат скопската политичка и интелектуална чаршија да...

Бугарија влегува во Македонија

Преку внесувањето на Бугарите во Уставот претстои уставен процес за преобликување и преуредување на државното и општествено устројство на Македонија, различно од досегашното. Само наивните може да мислат дека целта на Бугарија е да...

Кога правото ѝ е слуга на политиката, криминалецот станува херој и обратно

А замислете, во Европа велат дека незаконски или неправилно набавен доказ е доказ добиен со прекршување на човековите права на една личност или набавен со прекршување на законот или процедурата - и би било...

„Доживотен мандат за Павле Трајанов (2)“

Според четирите критериуми, големина и број на изборни единици, изборна формула, изборен праг и број на пратеници, актуелниот изборен модел во Македонија е еден од најпропорционалните изборни модели во Европа и е на второ...

Паметно справување со инфлациските шокови

Во последно време Македонија се соочува со поголем број економски предизвици. И покрај тоа, постојат решенија што можат да придонесат кон промовирање одржлив и инклузивен раст на економијата Во последно време Македонија се соочува со...

Не ли ви е срам од машиновозачот?

Откако се случи морбидното десеткратно убиство во основното училиште во Белград, а потоа се повтори и кај Младеновац, секојдневно добиваме вести од регионов дека и други малолетници најавуваат слични масакри. Тоа се шири како...

Музиката е доволна за цел живот, но цел живот не е доволен за музика

Насловот е цитат од големиот композитор Сергеј Рахманинов, кој мене особено ме импресионира и кој дава малку повеќе оптимизам во овие мрачни, депресивни денови. Како верен музички поклоник, многупати сум пишувала за влијанието на...

Мала хронологија

Почна војната од 2001 година. Куманово со седмици беше без вода бидејќи некој „непознат“ ги затворил вентилите. Се случи и ужасниот напад кај Карпалак. Претходно беше масакрот кај Вејце. Тогашниот дежурен офицер во тетовската...