Постескобарска

Како што знаеш, драг читателу, јас не сум од оние колумнисти што трчаат веднаш по настанот утредента да се јават пред јавноста и да го соопштат своето мислење. Кај нас времето е покриено со...

Затворен Отворен Балкан, отворена Европска Унија

Оние што не веруваа во одлуката на албанскиот премиер Еди Рама на 1 јули да прогласи затворање на Отворен Балкан (причината беше апсењето на тројца косовски полицајци на територијата на Србија), дефинитивно се уверија...

Во блокот сѐ повеќе се зборува за секакви далекосежни реформи

ЕУ е подготвена за огромен скок кон понатамошна интеграција Клишето дека европските земји се обединуваат само пред непосредна катастрофа е доловено во често цитираното тврдење на Жан Моне дека „Европа ќе се прави во кризи...

Обединета и неутрална Македонија под покровителство на ООН

На денешен ден се навршуваат точно 50 години од првата позначајна активност на Движењето за ослободување и обединување на Македонија (ДООМ) и Драган Богдановски, преку која меѓународната јавност била запознаена со македонското национално прашање...

Македонија е сѐ што немаме

Не, овој наслов не е преземен од една новинарка, која ламентираше над 32-те изгубени години од 1991 наваму. Тоа е насловот на мојата книга, збирка колумни, објавена уште минатата година и јавно промовирана. Низ...

„Со полна брзина кон 2030 година“

Минатата недела Словенија беше домаќин на Бледскиот стратегиски форум (БСФ), конференција добро позната по својата традиционална дискусија за Западен Балкан. Иако оваа година дискусиите очигледно го надминаа регионалното внимание и имаа глобален дострел, иднината...

Северна е фалсификат на оригиналот

Настани, симболи, алузии Република Северна Македонија, која до скоро го носеше името Република Македонија, ја дочека 22-годишнината од стекнувањето целосна државна независност. Ја дочека на две нозе, иако одамна ѝ се скршени колената. Не е...

Танцување на работ на тотален колапс

Скандалот со Клиниката за онкологија не ја прелеа чашата на незадоволство од власта во Македонија. Всушност само го откри она што со години го зборуваме: дека Македонија е болна држава во процес на пропаѓање...

Мултипартиски, мултиетнички и мултикултурен криминал

Премиерот Димитар Ковачевски го изјавува за јавноста општопознатото, дека криминалците не познаваат вера, нација, партија и род и се здружуваат наспроти тие различности, а најдобар доказ за мултипартиски, мултиетнички и мултикултурен криминал е нашата...

БРИКС ја предизвикува глобализацијата

Владимир Вулетиќ Доколку отпорот кон колонизацијата биде успешен, тоа не би значело крај на глобализацијата, бидејќи процесот на поврзување на светот е незапирлив, туку само би довело до крај на постојниот начин и форма на...