Една крвна група е најотпорна на повеќето болести

Луѓето со крвна група 0 се посебни затоа што можат да им дадат крв на сите други групи, но сепак можат да примаат крв...

Кога на лекар за респираторни инфекции: Малите деца се разболуваат од 6 до 9...

Автор: Д-р Јорданка Маџоска, педијатар Што се респираторни инфекции и колку се чести Акутните респираторни инфекции се најчестите акутни заболувања кај човекот и се најчестите акутни...

Дерматолог ги посочи грешките при нанесувањето дезодоранс

Медицински совет Повеќето луѓе нанесуваат дезодоранс наутро, а дерматологот д-р Шари Липнер вели дека тоа е погрешно. Таа мисли дека треба да се става навечер. -...

Гастроинтестинални инфекции – најчести заразни заболувања

Автор: Спец. д-р Ратко К. Наумоски, Инфективно одделение при Општа болница Гостивар Гастоинтестиналните инфекции (гастроентеритис) се убедливо најчести заразни болести ширум светот. Соодветно на тоа...

Улогата на статините во третман на метаболен синдром

Автор: Прим. д-р Златко Савоски, интернист Метаболен синдром претставува низа на метаболни абнормалности, за кои се смета дека го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и...

Четири клучни насоки за добро здравје

Медицински совет За да го одржите доброто здравје, потребно е да ги следите вашите потреби, но и да ги слушате советите на експертите што издвоиле...

Четири работи што го загрозуваат здравјето на коските

Медицински совет Седечкиот начин на живот е една од најлошите навики што можат да му наштетат на здравјето на коските, но не е единствената. Ако...

Како да го намалите чешањето по убод од комарец

На почетокот нема ни да го забележите убодот, бидејќи комарецот ја парализира кожата пред да ја боцне. Меѓутоа, неколку минути подоцна се прави џумка,...

Трикот со „обратна психологија“ ќе ви помогне да заспиете за неколку минути

Сигурно ви се случило повеќепати да се превртувате во креветот затоа што не можете да заспиете и сте будни додека минутите и часовите минуваат. Се...

Бронхитис – како се лекува и превенира

Автор: Д-р Марина Левеска Спасеска Бронхитисот е воспаление на слузницата на бронхијалното стебло и е распространета респираторна состојба која влијае на белите дробови, кои служат...