Метод на американските војници ќе ве заспие за две минути

Медицински совет Ако сте меѓу оние што се борат да заспијат, можеби веќе сте истражувале техники што гарантираат брзо заспивање. Меѓу нив е и методот...

Пиењето чај го намалува ризикот од рак и од деменција

Медицински совет Според едно неодамнешно истражување, од 40 до 50 отсто случаи на деменција може да се спречат со промена на животниот стил, а пиењето...

Розацеа – со точна дијагноза до ефективен третман!

Автор: Д-р Макфирет Селмани, дерматолог Розацеа е хронично воспалително заболување на кожата, која погодува милиони луѓе ширум светот, и тоа повеќе со светла боја на...

Показатели на анемија: концентрација на хемоглобин, железо, феритин, трансферин, TIBC

Автор: Д-р Христина Стефановска Феритинот е протеин којшто го врзува железото во телото и така го складира во форма којашто е растворлива, нетоксична и лесно...

Знаци дека нешто не е во ред со тироидната жлезда

Главната задача на нашата тироидна жлезда е да произведува хормони што го регулираат метаболизмот на телото и со тоа влијаат на речиси сите функции...

Како влијае храната кај пациенти со ризик од кардиоваскуларни заболувања

Кардиоваскуларните заболувања се едни од најчестите заболувања денес ширум целиот свет, како резултат на хипертензија, вродена срцева слабост, ревматски болести и срцеви аритмии. Атеросклерозата претставува...

Симптом на дијабетес што можеби се должи на топлината

Медициски совет Фармацевтот Џорџ Санду предупреди на еден вообичаен знак на дијабетес, кој лесно може да се помеша со ефектите од високите летни температури. Како...

Од замор до депресија – знаци за недостиг од витамин Д

Медицински совет Витаминот Д е неопходен за човечкото тело бидејќи ги одржува здравјето на коските, менталното здравје и помага при спиење. Затоа неговиот недостиг може...

Потењето ноќе може да биде знак за сериозен проблем

Медицински совет Ако прекумерно и често се потите ноќе, тоа може да биде знак за одредени здравствени проблеми што треба да се лекуваат. Арта Рам,...

Артериска хипертензија – кој е вашиот број?

Автор: Асс. д-р Марјан Бошев, ЈЗУ Универзитетска клиника за кардиологија - Скопје Дефиниција и епидемиологија. Артериската хипертензија, односно покачениот крвен притисок се дефинира како перзистентно...