Настинка во бременост

Во периодот на бременоста кај жената доаѓа до намалување на одбрамбените механизми на телото поради хранење на плодот и на тој начин имунолошкиот систем...

Холин – зошто е битен овој микронутритиент, особено во бременоста

Бремените жени имаат најголеми потреби од холин, бидејки фетусот го користи за развој на мозокот, клетките и нервните канали Автор: Д-р Марија Коцева, гинеколог Холинот е...

Пливањето е вежба за оние со проширени вени

Медицински совет Пливањето е кардиоваскуларна вежба со низок интензитет што помага во борбата против непријатните симптоми на проширени вени. Тоа помага со подобрување на циркулацијата,...

Кој алкохолен пијалак е најштетен?

Медицински совет Во денешното општество, каде што често се консумира алкохол, се поставува прашањето кој алкохолен пијалак е најштетен. Иако не е лесно да се...

Зошто отекуваат нозете и како да се спречи тоа

Медицински совет Отекувањето на нозете е проблем што мачи огромен број жени. Тоа е непријатен симптом, кој создава и естетски проблеми: омилените чевли стануваат претесни,...

Пијалаци со кои не смеете да пиете лек

Медицински совет Сигурно ги читате упатствата дека апчињата треба да ги пиете со чаша вода. Наодите на една нова студија сугерираат дека тоа навистина е...

Обликот на вашето тело може да влијае на здравјето

Медицински совет Научниците сметаат дека откриле како обликот на вашето тело може да влијае на вашето здравје. Ако, на пример, имате долго торзо за вашата...

Улогата на статините во третман на метаболен синдром

Автор: Прим. д-р Златко Савоски, интернист Метаболен синдром претставува низа на метаболни абнормалности, за кои се смета дека го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и...

Трикот со „обратна психологија“ ќе ви помогне да заспиете за неколку минути

Сигурно ви се случило повеќепати да се превртувате во креветот затоа што не можете да заспиете и сте будни додека минутите и часовите минуваат. Се...

Колку долго сме заразни кога имаме грип?

Како да знаете кога по грипот повеќе не сте заразни? Експертите имаат неколку совети што ќе ви помогнат. Луѓето со грип се најзаразни од три...