Хипертензија – како правилно се мери притисокот и како да го одржуваме нормален

Хипертензијата ретко кога покажува симптоми и обично се идентификува преку скрининг. Некои луѓе имаат главоболки како и зашеметеност, вртоглавица, зуење во уши, пореметен вид...

Контактен дерматитисис – зошто се јавува и како се третира

Контактниот дрматитис е воспаление на кожата. Се јавува кај сите луѓе и во сите возрасти. Често има карактеристичен модел на егзем, кој е предизвикан...

Уринарните инфекции знаат да се и досадни и вознемирувачки, а кај жените се до...

Во лекувањето некомплицирани уринарни инфекции освен антибиотската терапија сè со цел да се избегнат несаканите ефекти од примената на антибиотикот, како и развој на...

Краток, практичен водич за висок крвен притисок и коронарна артериска болест

Превенција со здрава исхрана, лекови за висок крвен притисок, холестерол, добра глукорегулација и физичка активност можат да спречат коронарната артериска болест и да се...

Витаминот Д3 во зимскиот период – како правилно се внесува

За да може максимално да се искористи во организмот најдобро е витаминот Д3 да се земе со храна која е богата со масти Автор: Викторија...

Астма – рано да се открие и успешно да се третира

Астмата е хронично заболување со епизоден карактер на влошувања на болеста и мирни периоди (циклична болест). Основна цел при лекување на астмата е постигнување...

Бубрежните болки почнуваат нагло, може да се посилни и од породилните: Како и зошто...

Според интензитетот и карактерот на болката, оваа болка се смета за најсилна после тригеминалната невралгија. Во стручни анкети многу жени се изјасниле дека уретералната...