Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Би било идеално забите да останат бели доживотно. Меѓутоа, постојат голем број работи што можат да предизвикаат промена на бојата на забите. Препознавањето на причината за промената на бојата може да ви помогне да ја подобрите вашата насмевка, а исто така може да открие дали имате здравствен проблем.
Жолта: Забите природно пожолтуваат со возраста, бидејќи белата глеѓ на површината на забот се троши со текот на времето, откривајќи го жолтиот слој одоздола. Тоа е резултат и на она што го јадеме и на нашата орална хигиена. Жолтата боја е најчеста боја за извалкани заби. Жолтите дамки често значат дека консумирате големи количества храна и пијалаци со темна боја, како што се кафе, чај, соја-сос и кари. Тоа може да биде и показател дека не внимавате доволно на оралната хигиена, не користите забен конец и не одите на редовни стоматолошки прегледи.
Виолетова: Ако забите ви се виолетови, тоа е обично само затоа што сте пиеле црвено вино. Виолетовите дамки може да значат и дека консумирате премногу темно овошје, како што се калинки или боровинки. Меѓутоа, важно е да не се отфрлаат целосно виолетовите дамки, бидејќи тоа може да биде и знак за внатрешно крвавење предизвикано од повреда на забот. Ако не сте сигурни од каде доаѓаат дамките, најдобро е да се консултирате со вашиот стоматолог.
Сива: Кога забите стануваат сиви, тоа може да биде затоа што снабдувањето со крв до нив е прекинато. Ова може да се случи во текот на подолг временски период. Ако имате развиено сиви дамки на забите, мора да го посетите вашиот стоматолог за детален преглед. Сивите дамки често може да бидат показател за оштетување на нервите предизвикани од скршен заб. Пломбите исто така може да станат сиви, а посивување на забите може да предизвика и стареењето.
Црна: Секоја индикација за црна боја на забите треба да се испита бидејќи тоа укажува на високо ниво на кариес. Оваа промена на бојата, за жал, значи дека вашите заби се во напредна фаза на распаѓање. Ако го игнорирате ова, тоа може да доведе до посериозни здравствени состојби на забите, што на крајот може да доведе до губење на забите. Други знаци на расипување на забите вклучуваат забоболка, чувствителност на допир и инфекција на непцата.