Скриени симптоми на високиот крвен притисок

Медицински совет Високиот крвен притисок или хипертензија е еден од најголемите фактори на ризик за кардиоваскуларни и цереброваскуларни заболувања. Истражувањата покажуваат дека речиси 40 отсто...

Први симптоми на рак на црниот дроб

Медицински совет Ракот на црниот дроб се смета за една од најчестите болести во светот, со околу 900.000 жртви годишно. Затоа не е лошо да...

Ако се будите уморни наутро, може да страдате од апнеја

Медицински совет Добриот сон е неопходен за одржување на целокупното здравје и благосостојба. Тоа му овозможува на нашето тело да се одмори, подготвувајќи нѐ за...

Гастроинтестинални инфекции – најчести заразни заболувања

Автор: Спец. д-р Ратко К. Наумоски, Инфективно одделение при Општа болница Гостивар Гастоинтестиналните инфекции (гастроентеритис) се убедливо најчести заразни болести ширум светот. Соодветно на тоа...

Обликот на вашето тело може да влијае на здравјето

Медицински совет Научниците сметаат дека откриле како обликот на вашето тело може да влијае на вашето здравје. Ако, на пример, имате долго торзо за вашата...

Зголеменото потење знак за можни здравствени проблеми

Медицински совет Прекумерното потење е познато и како хиперхидроза, а настанува поради нарушена работа на потните жлезди. Оваа состојба не е нужно поврзана со високи...

Што е синузитис и како се лекува?

Автор: Д-р Сања Николова, ОРЛ специјалист Синузитис (риносинузитис) претставува воспаление на слузницата во носот и параназалните синуси. Параназални синуси се шуплини во коските на лицето...

Земањето „аспирин“ превентивно може да предизвика здравствени проблеми

Медицински совет Ниската дневна доза аспирин може да помогне да се спречат срцеви и мозочни удари кај оние лица што се изложени на поголем ризик...

Анемија – какви видови постојат

Автор: Д-р Весна Атанасовска Анемијата се јавува кога се намалува бројот на црвени крвни зрнца кои циркулираат во телото. Кога тоа ќе се случи, крвта...

Биолошки слични лекови

Автор: Д-р Стојан Органџиски, гинеколог акушер Со примена на биолошките лекови постигнат е револуционерен напредок во третманот на многу заболувања, особено во спектарот на најранливата...