Kардиоваскуларни заболувања кај младата генерација – како да се намали ризикот

Автор: Д-р Бетим Даути Кардиоваскуларните заболувања (КВБ) се едни од водечките причини за смрт според Светскaта здравствена организација (СЗО, и се верува дека се одговорни...

Бронхитис – како се лекува и превенира

Автор: Д-р Марина Левеска Спасеска Бронхитисот е воспаление на слузницата на бронхијалното стебло и е распространета респираторна состојба која влијае на белите дробови, кои служат...

Дали знаете што е тинитус?

Медицински совет Тинитус или зуење во ушите претставуваат специфична здравствена состојба или чувство кога се слуша звук во увото без надворешна стимулација. Пациентите слушаат звуци...

Симптомите на анемија честопати се неспецифични, најчеста форма е феродефицитната

Автор: Златко Блажевски, доктор по интерна медицина Анемијата се дефинира како апсолутно намалување на бројот на еритроцитите (црвени крвни зрнца), односно на концентрацијата на хемоглобинот...
lekari

Појава на крв во урината – хематурија

Автор: Примариус д-р Илберт Адеми, специјалист уролог Хематуријата се дефинира како присуство на крв односно поголема количина на еритроцити (црвени крвни зрнца) во урината. Крвта...

Се повеќе луѓе страдаат од синдром на нервозно дебело црево

Медицински совет Синдромот на нервозно дебело црево погодува меѓу шест и 18 отсто од луѓето низ светот, а тој процент рапидно се зголемува во последниве...

Што е болест на каротидната артерија?

Автор: Асс. д-р Саветка Паљошковска Јорданова, Универзитетска клиника за кардиологија - Скопје Болеста на каротидните артерии се јавува кога масните плаки (наслаги) ги стеснуваат крвните...

Кој алкохолен пијалак е најштетен?

Медицински совет Во денешното општество, каде што често се консумира алкохол, се поставува прашањето кој алкохолен пијалак е најштетен. Иако не е лесно да се...

Розацеа – со точна дијагноза до ефективен третман!

Автор: Д-р Макфирет Селмани, дерматолог Розацеа е хронично воспалително заболување на кожата, која погодува милиони луѓе ширум светот, и тоа повеќе со светла боја на...

Три знаци на телото може да укажуваат на кардиоваскуларни болести

Медицински совет Кардиоваскуларните заболувања се меѓу најчестите причини за смрт во светот, па затоа треба да внимавате на здравјето на срцето. Доколку не се откријат...