Акутен перикардит – најчесто воспалително нарушување на срцето

Автор: Асс. д-р Енес Јашари Акутниот перикардитис е најчестото воспалително нарушување на срцето, пред акутниот миокардитис и инфективниот ендокардитис. Во западниот свет, инциденцата на акутен...

Атописки дерматит во детска возраст – зошто се јавува и каква терапија е потребна

Автор: Прим. д-р Абдулхади Р. Шишко, специјалист - педијатар Атописки дерматитис е хронична воспалителна болест на кожата која може да се појави кај сите возрасни...

Колку долго сме заразни кога имаме грип?

Како да знаете кога по грипот повеќе не сте заразни? Експертите имаат неколку совети што ќе ви помогнат. Луѓето со грип се најзаразни од три...

Kардиоваскуларни заболувања кај младата генерација – како да се намали ризикот

Автор: Д-р Бетим Даути Кардиоваскуларните заболувања (КВБ) се едни од водечките причини за смрт според Светскaта здравствена организација (СЗО, и се верува дека се одговорни...

Бронхитис – како се лекува и превенира

Автор: Д-р Марина Левеска Спасеска Бронхитисот е воспаление на слузницата на бронхијалното стебло и е распространета респираторна состојба која влијае на белите дробови, кои служат...

Дали знаете што е тинитус?

Медицински совет Тинитус или зуење во ушите претставуваат специфична здравствена состојба или чувство кога се слуша звук во увото без надворешна стимулација. Пациентите слушаат звуци...

Симптомите на анемија честопати се неспецифични, најчеста форма е феродефицитната

Автор: Златко Блажевски, доктор по интерна медицина Анемијата се дефинира како апсолутно намалување на бројот на еритроцитите (црвени крвни зрнца), односно на концентрацијата на хемоглобинот...
lekari

Појава на крв во урината – хематурија

Автор: Примариус д-р Илберт Адеми, специјалист уролог Хематуријата се дефинира како присуство на крв односно поголема количина на еритроцити (црвени крвни зрнца) во урината. Крвта...

Се повеќе луѓе страдаат од синдром на нервозно дебело црево

Медицински совет Синдромот на нервозно дебело црево погодува меѓу шест и 18 отсто од луѓето низ светот, а тој процент рапидно се зголемува во последниве...

Што е болест на каротидната артерија?

Автор: Асс. д-р Саветка Паљошковска Јорданова, Универзитетска клиника за кардиологија - Скопје Болеста на каротидните артерии се јавува кога масните плаки (наслаги) ги стеснуваат крвните...