Дневна мала доза на ацетилсалицилна киселина за превенција од срцев удар: Кој треба да...

Што значат новите упатства Автор: Д-р Златко Јовановски, интернист во ГОБ „8 Септември“ Способноста на ацетилсалицилната киселина за разредување на крвта одамна го направи рутински лек...

Седум начини со кои го оштетуваме видот, без да го сфатиме тоа

Драматично се зголемува бројот на луѓе со оштетен вид, предупредуваат експертите и посочуваат дека во половина од случаите, оштетувањето можело да се спречи, пишува...

Дерматолог ги посочи грешките при нанесувањето дезодоранс

Медицински совет Повеќето луѓе нанесуваат дезодоранс наутро, а дерматологот д-р Шари Липнер вели дека тоа е погрешно. Таа мисли дека треба да се става навечер. -...

Спреј кај горно респираторни инфекции кај новороденчиња, деца и возрасни

Автор: Д-р Бобан Блажевски, ПЗУ Кордис Престојниот период на почеток на школска година како и новите почетоци во градинките со себе ќе донесат поголема фрекфенција...

Почнува сезоната на затнати носови – совети за нормално дишење

Непријатното  чувство од затнат нос влијае на општото расположение и го расипува  фокусот врз работните активности. Едноставно без нормалното дишење човекот тешко функционира затоа...

Модерни трендови во третман на срцеви заболувања

Како да се лекуваат веќе настаните срцеви проблеми? Кои се современите начини на лекување на срцевите болести? За дел од нив веќе сме сигурно...

Дали витамин Д и магнезиум треба да се земаат истовремено?

Медицински совет Луѓето што имаат недостиг и од витамин Д и од магнезиум може да имаат корист од земањето на овие два додатока во исто...

Значајни минерали за време на бременоста – магнезиум и железо

Автор: Д-р Билјана Силјаноска-Гиговска, гинеколог-акушер Магнезиумот е минерал од витално значење во текот на нашите животи. Особено е важен за жените кои очекуваат бебе. Магнезиумот...

Петте најважни минерали што треба да ги внесувате секој ден

За да се увериме дека внесуваме доволно минерали во телото, најважно е да јадеме многу темнозелен листен зеленчук. Различни житарки се исто така богати...

Дехидрација кај децата: Како се препознава и како да им помогнеме

Автор: Д-р Висар Муча, педијатар Што е дехидрација? Дехидрацијата е значителна загуба на течности од телото. Со неа се губат и електролити, односно соли кои кога...