„Од кујната на Масин“ – изложба во „Акантус

Изложба под наслов „Од кујната на Масин“, на која ќе бидат презентирани слики и скулптури од познатиот ликовен уметник Миро Масин, ќе биде отворена...

Букви и ноти

Буквите и нотите се слични. Книжевноста и музиката се уметности што се сродни и често се дополнуваат. Композиторите својата инспирација неретко ја црпат од...

Мултисензорна интервенција што ги преиспитува меѓучовечките релации

Изложбата „Горчлив шеќер“ на Ѓорѓе Јовановиќ во МСУ Изложбата „Горчлив шеќер“ на македонскиот уметник Ѓорѓе Јовановиќ ќе биде поставена на 19 септември, во 20 часот,...

Во Пекинг основано здружението на издавачи „16+1“

Со посебна церемонија, додека истовремено се одржува Меѓународниот саем на книгата во Пекинг, вчера во овој град беше основано здружението на издавачи „16+1“, како...

Промоција на „Идентитетот и медиумите“

Промоција на книгата „Идентитетот и медиумите“ од Биљана Рајчинова-Николова, издание на „Ми-ан“, ќе се одржи во Културно-информативниот центар (КИЦ), вечерва, во 19 часот. Промотори...

Картата на Македонија во каталогот за Требениште мора да биде на македонски

Во поглавјето за местоположбата на селото и на некрополата, на стр. 16, е поместена карта со легенда на англиски јазик. Исечокот е од географска...

Македонскиот народен театар почна со санација на проодната тераса

Македонскиот народен театар почна со санација на проодната тераса која се наоѓа на северноисточниот дел од првиот кат на објектот – Кон музејот на...

Претставата „Алиса и чудата“ во театарот „Сенки и облаци“

Во театарот „Сенки и облаци“ утревечер, со почеток во 19 часот, ќе се одржи „Алиса и чудата“, 40-минутна претстава со сенки, без текст, во...

Филмот „Исцелител“ e македонски кандидат за Оскар

Филмот „Исцелител“ во режија на Ѓорче Ставрески, ќе биде национален кандидат на Република Македонија за наградата „Оскар за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје" за 2019 година, соопшти...

Објавена антологијата „Игропис“

Од печат излезе антологијата „Игропис“ во издание на здружението за развој и едукација на културата и уметноста „Фуснота“. Приредувачка на книгата е Драгана Евтимова,...