Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25781)

Роботска ајкула собира до 21.000 шишиња од реките дневно

Техно Роботската ајкула, која е изум на компанијата „Ран Марин“, би можела да даде значаен придонес во чистењето на реките. Основач на „Ран Марин“ е...

Вештачки лисја произведуваат електрична енергија користејќи ветер и дожд

Италијанските научници измислиле вештачки лист што може да се додаде во растенијата за да произведува електрична енергија со помош на капки дожд и ветер....

„Ролс Ројс“ ќе произведува нуклеарен реактор за база на Месечината

Компанијата „Ролс Ројс“ доби зелено светло од британската влада за изградба на нуклеарен реактор за идна база на Месечината. Во соопштението за печатот со...

Двајца македонски претставници избрани за „Нови лица 2023“

За првпат регионалната иницијатива „Нови лица 2023“ по минатомесечниот отворен повик ги избра десетте надежни млади музички професионалци (под 30 години) што се активно...

Милевски: Во денешниот фудбал нема фаворити, ќе мора да се вложиме...

Станува збор за квалитетна репрезентација, со квалитетни индивидуални карактеристики на играчите. Имаме максимален респект кон противникот, но ќе нагласам дека сето она што ќе...

Бегство од македонскиот Шошенк

Мерките што требаше да ги задржат младите од заминување и дополнително требаше да ги вратат заминатите пропаднаа во вода. Сега, низ медиумите само се...

Минимизирање на улогата на македонскиот народ и бришење на македонскиот национален...

Македонскиот устав доживеа два силни потреса, две пресвртни промени. Првата крупна суштинска измена на Уставот и на неговата преамбула е направена речиси точно десет...

Предизвиците и загубите во културата по ковид-кризата во фокус

Скопје - домаќин на интернационална програма за применета уметност Кон крајот од 2022 година започна со реализација и наедно ќе трае до јули 2023 г....

Ако Украина не успее да се одбрани, Полска ќе мора да...

Полскиот амбасадор во Франција со воинствена изјава: Јан Емерик Рошцишевски, полскиот амбасадор во Франција, даде неочекувана изјава во интервју за француската телевизија ЛЦИ, дека би...

Големите енергетско-политички игри: нафтоводот „Дружба“ (втор дел)

Приходите од продажба на нафта за 2022 г. на Русија ѝ донеле околу 300 милијарди долари, при просечна цена на суровата нафта од типот...