Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25657)

Концерт на Љубиша Кировски на фестивалот „Златна лира“

Концерт на Љубиша Кировски, соло-виолина и виола, ќе се одржи вечерва, во 20 часот, во Музејот на македонската борба, во рамките на фестивалот „Златна...

„Нема да биде крај на светот“ на „Брчко дистрикт“ во Босна

„Нема да биде крај на светот“, копродукциската претстава на Македонскиот народен театар, „Перипетија продукција“ и сараевскиот воен театар „Сартр“, е дел од интернационалните театарски...

Промоција на речник на псевдоними од Славчо Ковилоски

Промоција на книгата „Речник на псевдонимитe во македонската книжевност од 19 век“ од Славчо Ковилоски ќе се одржи денеска, во 12 часот, во Друштвото...

Изложбата на Филип Фидановски низ македонските градови

Изложба на уметникот Филип Фидановски ќе биде отворена вечерва, во 19 часот, во центарот за култура „Кочо Рацин“ во Кичево. По повод 140 години...

Излезе „Девојчето Кактус“ од Христо Петрески

Издавачката куќа „Интеракција плус“ ја објави новата книга со авторски бајки „Девојчето Кактус“ од Христо Петрески. Овој автор ѝ е познат на пошироката јавност...

„Стогови сено“ на Моне нова цел на активистите

Светот е сцена По Вангоговите „Сончогледи“, која пред десетина дена климатските активисти ја полеаја со супа од домати, на нишан во неделата беше сликата „Стогови...

Силни женски гласови скриени зад шифра

Според некои истражувања, во Македонија најинтересен е токму случајот со наградите за расказ „Живко Чинго“ и „Нова Македонија“, каде што машките и женските добитници...

Страв ни е да ја „извадиме јадицата“, бидејќи сме сраснале со...

Марија Милошевска, уметница Уметницата Марија Милошевска, инспирирана од најстарото пишано сведоштво за потеклото на вештачката рибарска мушичка, во светот позната под името Macedonian fly, го...

Европа мора да ја избегне трката во субвенции

Длабочината на економските и социјални превирања многу ќе зависи од тоа на кој начин ќе реагираат државите. Тука се можни два пристапа. Првиот е...

Глобалните одгласи на британскиот колапс

Додека светските креатори на политики се собираат во Вашингтон на годишните состаноци на Меѓународниот монетарен фонд, постои историска љубопитност да се разгледа еден феномен....