Ознака: идентитет

Времето и просторот не се пречка за македонскиот идентитет

Постојат голем број примери за судбината на стотици, а можеби илјадници македонски семејства што ја напуштиле својата татковина, а особено е интересен случајот со...

Жинзифов – човекот што го напиша првиот македонски расказ

Од творечки аспект, најзначајна е неговата поезија, која се карактеризира со национални и политички теми, односно борбата против грчкото културно и јазично влијание, како...

Игнорирајќи го македонското малцинство во регионот го дезавуираме нашиот идентитет во...

Збунетост предизвикува фактот што Македонија заседава со Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), а нашиот министер е токму претседавач на оваа меѓународна...

Новата златна книга на македонскиот идентитет

(Бранислав Светозаревиќ: Македонци ‒ милениумски  сведоштва за идентитетското име) За едно „смачкано племе“ (Конески) какво што е македонското е важен и секој еден стих, нота,...

И Урсула фон дер Лејен ни спакува „посебен идентитет“

Повеќе од јасно е дека идентитетот на еден народ не се гради само со тоа што некој ќе го нарече јазикот македонски, бидејќи тој...

Во соседството продолжува агресијата над националниот македонски идентитет

Дека постои организиран, систематски и системски зафат за бугаризација на македонскиот народ во Република Албанија потврдуваат и обидите за отворање т.н. бугарски друштва во...

Бундестагот ја изгласа резолуцијата за поддршка на македонскиот јазик, култура и...

Германскиот парламент – Бундестагот, со мнозинство гласови на пратениците од трите владејачки партии – Социјалдемократите, Либералите и Зелените синоќа ја изгласа резолуцијата со која се дава...

Продажба на имот и продажба на идентитет на странци се две...

Словенечката претседателка ги спореди менувањето на Уставот на Словенија при влезот во ЕУ и менувањето на македонскиот устав Она што особено паѓа во очи е...

Македонскиот идентитет е аксиома, Уставот треба да ја одрази државотворноста на...

Улогата на експертската работна група за уставни измени, формирана од Министерството за правда, е (не)формално завршена на крајот од минатата недела и сега, според...

Кирил и Методиј, глаголицата и кирилицата – столбови на македонскиот идентитет

Глаголицата за нас е артефакт и културолошки споменик од средновековието, кој му пркоси на забот на времето, стамено и гордо исправена пред сите предизвици...