Ознака: идентитет

Војната во Украина и европскиот идентитет: Може ли европските избори да...

До изборите за Европскиот парламент има уште цела година, но политичките партии ширум Европската унија веќе наголемо се подготвуваат за политичката трка. Иако изборите...

Дигиталниот идентитет на Македонија во светот на вештачката интелигенција

Преку интегративните процеси во ЕУ, Македонија се бори за зачувување на сопствениот идентитет. Но дали се прави нешто на полето на дигиталниот идентитет и...

Македонскиот литературен кружок во Софија – духовен континуум на македонската...

И кај Вапцаров и кај Рацин се слуша плачот на душата по својата земја, кога Коста Солев ќе извика: „Mојата татковина, у вија гради...

Македонскиот литературен кружок во Софија – духовен континуум на македонската...

Во периодот од 1935 до 1941 година, паралелно со дејствувањето на Македонското литературно другарство во Санкт Петербург, преку активноста на Димитрија Чуповски и К.П....

Македонците од Австралија ќе помогнат за отворање здруженија во Бугарија

Македонската дијаспора во мисија за заштита на македонскиот идентитет Ова е одлична патриотска и високохумана иницијатива, за која сите Македонци во Бугарија ќе бидеме многу...

Нема да дозволиме асимилација на македонскиот народ и негирање на јазикот...

Денес, заедно со членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ и портпарол Марија Митева и секретарот за меѓународна соработка Стефан Андоновски, остварив средба со членот на...

Не постои „северномакедонски“, има само македонски идентитет

Неодамна Александар Сорос, син на милијардерот Џорџ Сорос, објави дека се сретнал со северномакедонскиот вицепремиер Артан Груби, кој, пак, го премолчи ваквото погрешно и...

А може ли „скрининг“ на бугарската хибридна агресија врз Македонија

Статистиката покажува дека токму по прифаќањето на францускиот предлог и по потпишувањето на протоколот со Бугарија многу повеќе се засилија отворените провокации и навреди...

На македонскиот народ му се одземени правото на националност и правото...

Шанса за Македонија е, преку претседавањето со ОБСЕ од почетокот на идната година, да може јасно да порача дека повеќе нема простор за непочитување...

Бугарски „герила-акции“ за чистење на македонската историја и идентитет

И покрај вознемиреноста и реакциите на македонските граѓани, гротескен (и единствен институционален) одговор на ваквите бугарски „герила-акции“ (со кои самите извршители се пофалија на...