Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25654)

Револуционерна колумна

Во предвечерјето на уште еден голем празник, 23 Октомври - Денот на македонската револуционерна борба, веројатно најмногу прилега една ваква револуционерна колумна. Но со...

Симптоми што укажуваат на недостиг од протеини

Медицински совет Веројатно не сте ги поврзале следните симптоми со недостиг од протеини, но многу е веројатно дека тоа е причината. Лоша состојба на косата, ноктите...

Промоција на проектот „Светлината на накитот низ вековите“

Промоцијата на проектот „Светлината на накитот низ вековите“ ќе се одржи денеска, во 12 часот, во Музејот на Македонија. Станува збор за пренесување/презентирање на...

Изложба на скулптури на Ненад Тонкин

Во центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово е отворена самостојна изложба со наслов „Акт“ на ликовниот уметник Ненад Тонкин. Изложбата содржи осум скулптури...

Антологискиот расказ „Страшна ноќ“ од Славко Јаневски во сликовница

Промоцијата на сликовницата „Страшна ноќ“ од Славко Јаневски и Наташа Андонова ќе се одржи вечерва, во 18 часот, во Културно-информативниот центар - Скопје. Антологискиот...

Ликовните критичари ќе зборуваат за јавното и заедничкото

Симпозиумот ќе се занимава со примарната функција и потенцијалот на кураторските практики како мост помеѓу уметниците, специфичните локации за настани и јавноста, притоа преиспитувајќи...

Кризата тешко ќе погоди околу 60 отсто од Хрватите

Хрватска Кризата тешко ќе погоди околу 60 отсто од Хрватите. Тоа е констатација на истражувањето на специјализирани агенции во Хрватска објавено во јавноста, односно во...

Западот офанзивно, Косово и Србија во дефанзива

Се интензивира меѓународното посредништво за наоѓање решение за косовското прашање Посетата на специјалниот пратеник на Соединетите Американски Држави за Западен Балкан, Габриел Ескобар, на Приштина,...

Двобој меѓу инфлацијата и економскиот раст

Во наредниот период следуваат тешки времиња за економиите од Источна и од Југоисточна Европа. Во споредба со другите земји од регионот, проекциите за Македонија...

Од војник до премиер: Прилепчанец што ја создаде современата турска држава

За Али Фети Окјар, роден во Прилеп, во 1880 година, воено лице, политичар и дипломат што се искачил на сите политички скалила, учествувал во...