Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25501)

Корекции во учебниците што го негираат хрватскиот јазик

Србија По барање на народниот правобранител, српското министерство за образование побара издавачите да ја променат содржината на учебниците за осмо одделение во основно училиште во...

Грчки и турски пилоти се гледаа „очи в очи“

Немирно небо над Балканот За време на турска воена вежба „Мави ватан“ (Сината татковина), двоец турски борбени авиони „Ф-16“ прелетаа повеќе грчки острови, вклучувајќи го...

НБ: Раст на основната камата како превентивен одговор

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка одлучи да се зголеми каматната стапка на благајничките записи за 0,25 процентни поени, пред сѐ како...

Конфликтот во Украина ќе влијае на текот на развојот на земјите

Каква и да биде разврската од кризата во Источна Европа, изгледа е јасно дека државите ќе треба да ѝ дадат на националната безбедност поголема...

Дали новата стагфлација е одраз на случувањата во Украина?

Исто како пандемијата на ковид-19, украинскиот конфликт придонесе за стагфлациските притисоци во САД и другите напредни економии. Иако фискалните и монетарните власти сега ја...

Новинарите секогаш во првите борбени редови за државата и граѓаните, но...

Колку на новинарите и медиумските работници, кои се секогаш во првите борбени редови за сите случувања во државата, им се признаваат и вреднуваат трудот...

Бајпас за европскиот „Стратегиски компас“

Иако сѐ уште незаживеан во практиката, „Стратегискиот компас“ за безбедност и одбрана, кој е претставен како резултат на подолгорочна дебата меѓу највисоките претставници на...

Сурогат прехранбени продукти со негативни економски нуспродукти

Меѓу главните причини за падот на производството на кравјо млеко се неговата сѐ поголема замена со вештачкото млеко во прав и производите од палмина...

Хуманитарен базар в сабота во „Лајка“

Јавното претпријатие „Лајка“ и зоолошката градинка во Скопје в сабота реализираат хуманитарен базар за кучињата во прифатилиштето на ЈП „Лајка“. Хуманитарниот базар е дел...

Целосно обновен паркот „Скулптура“ во Автокоманда

Жителите на Автокоманда и на Железара добија реконструкција на паркот „Скулптура“, лоциран на улицата 16-та Македонска бригада, во населбата Автокоманда. - Граѓаните добија обновен парк...