Немирно небо над Балканот

За време на турска воена вежба „Мави ватан“ (Сината татковина), двоец турски борбени авиони „Ф-16“ прелетаа повеќе грчки острови, вклучувајќи го и североисточниот врв на големиот и густо населен остров Иос, пишуваат грчките медиуми.
Турските авиони летале на височина помеѓу 7.600 и 8.000 метри, а биле идентификувани и пресретнати од грчки ловци според стандардната меѓународна практика. Турски воени авиони „Ф-16“ беа идентификувани во понеделникот, според грчки воени извори, дека учествувале во пробивање на грчкиот воздушен простор во два одделни региони во далечниот источен Егеј, при што „натрапниците“ најпрво летале над малите, но населени острови Леипсои, Аркои и Фармакониси. Истиот пар на авиони од американско производство подоцна беше откриен како лета над североисточниот агол на поголемиот остров Иос. Првиот упад траеше приближно 240 секунди, бидејќи турските воени авиони наводно имале цел да избегнат каков било судир со грчките борбени авиони.
Грција и Турција забрзано ги развиваат своите морнарички и воздушни сили. Двете земји се регионални ривали поради историски причини, минатите војни и конфликтот околу Кипар. Сепак, во последниве години, главната точка на расправа беа спорот за поморската територија во Егејско Море и прашањето за тоа кој го бара правото да истражува и извлекува природни ресурси, пред сѐ гас, од морското дно во таа област.