Натпартиски автобуси

Како нова политичка формула на овие претседателски избори беа промовирани натпартиски кандидати. Викендов, пак, можевме да видиме и мноштво натпартиски автобуси како организирано се упатуваат кон главниот град на државата за поддршка на натпартиските...

Споменик за Балканецот со патничка торба

За граѓаните од многу држави не е чудно да се градат споменици по секоја војна. На Балканот, мора да признаеме, војни и гробови на загинати јунаци и борци има премногу. Државите и етничките заедници...

ДИК падна, во незгодно време

Неработење на веб-страница на Државна изборна комисија е сериозен преседан, кој треба темелно да се истражи, но и да се превенираат сите можни идни недостатоци во функционирањето на компјутерскиот и информатички систем. Зашто веб-страницата...

Освестување за бездушниот

Да се биде верски лидер во општество како македонското, кое има испреплетени етнички и верски карактеристики, многу повеќе е одговорност, отколку привилегија. Таа одговорност подразбира балансирање на сопствените верски права со верските чувства на...

„Бомбите“ на Заев да ти биле гумени бонбончиња

Правниците би требало конечно да го објаснат тоа, но накратко, со лаички јазик кажано, ако некој е осуден или му се суди врз основа на „бомбите“, по озаконувањето на наводниот политички договор тие веќе...

Кале и мегдан

Во 1660 година, за скопското Кале познатиот хроничар Евлија Челеблија напишал: „Ваква уметност, префинетост и градба не се среќаваат често во други градови“ Импресивно е да се види колку многу туристи го посетуваат секојдневно белградски...

Конкурс за ученици без учебници?!

Стручното образование се распаѓа чекајќи ремонт. Веќе се објавени и конкурсите, кои навестуваат уште една поразителна учебна година за средното стручно образование - уште една генерација ќе се образова без учебници, уште една година...

Паушалот, калориметрите и можностите на корисниците

Паушал за оние што веќе се исклучиле нема да се наплатува, ама оние што би сакале да се исклучат ќе треба да вложат многу напор и, секако, солидна сума за да го направат тоа....

Не овој петок, следниот вторник

Македонија нема проблем со законската регулатива туку има проблем со изигрувањето и непочитување на законските акти. Има проблем со политички зулумќари што правото и законите ги третираат како решето низ кое можат се да...

Силата е во бројките

Некои европските партнери на НАТО стравуваат од внатрешниот предизвик што го поткопува сојузничкото единство во период на голем подем на Русија и од забрзаното етаблирање на Кина како главен глобален играч. Станува збор за...